• måndag , 24 september 2018

Snabb Rosenqvist på väg mot pallen i GT-debuten

Felix47

Felix Rosenqvist var på väg mot pallen redan i sin debut i GT-mästerskapet Blancpain GT Series Sprint Cup vid helgens premiär på Misano-banan i Italien, men tvingades att bryta med tekniska problem strax före målgång.

Rosenqvist anpassade sig snabbt till den för honom helt nya GT-miljön, och underströk en överlag mycket lovande debuthelg genom att slå till med tävlingens snabbaste varv i söndagens huvudrace – där totalt 39 bilar och 78 av världens bästa GT-förare kom till start.

24-årige Rosenqvist, som under säsongen tävlar för det franska teamet AKKA-ASP i nya Mercedes-AMG GT3, hade med bara minuter kvar av loppet precis kört om britten Alexander Sims i en dramatisk kamp om tredjeplatsen när han i ett hjärtskärande antiklimax tvingades parkera vid sidan av banan med tekniska bekymmer.

- Ett otroligt tråkigt slut på en helg som annars har varit väldigt, väldigt positiv, säger Felix Rosenqvist. Vi var enormt nära pallen och det är förstås extra tungt att tvingas bryta i den positionen, men det viktigaste för mig är att farten har funnits där. Att åka härifrån med snabbaste varv känns mycket bra, och bevisar verkligen att vi är med i matchen redan nu. Vi är definitivt på rätt spår och jag är väldigt nöjd med den här helgen, slutresultatet till trots.

Rosenqvist delar under året bil med fransmannen Tristan Vautier, som tog hand om den inledande stinten av söndagens entimmesrace innan Rosenqvist tog över för den avslutande delen.

Rosenqvist hade tidigare under helgen också toppat ett av segmenten i lördagens tidskval, och var under långa stunder snabbast på banan även i det efterföljande kvalracet som avgör startuppställningen till söndagens final.

- Jag måste säga att jag är positivt överraskad av hur bra racing det är i GT, avrundar Rosenqvist. Kvalracet var ett av de roligaste lopp jag kört, med intensiva – men schyssta – fighter mer eller mindre konstant. Det är en uppenbart extremt hög nivå på förarna och jag är verkligen glad över att ha fått den här chansen tillsammans med AKKA-ASP. Den här helgen har givit mersmak och jag längtar redan till nästa race på Brands Hatch.

Årets upplaga av Blancpain GT Series Sprint Cup inhyser ett rekordstarkt startfält, fyllt till bredden med mycket meriterade namn. Bland de förare Rosenqvist ställdes emot under premiärhelgen fanns bland andra den femfaldige DTM-mästaren Bernd Schneider, regerande Porsche Supercup-mästaren Philipp Eng, DTM-chauffören Maxime Martin, 2012 års GP2-mästare Davide Valsecchi, GT-fantomen René Rast, förre Formula Renault 3.5-mästaren Robin Frijns och Will Stevens – som så sent som i fjol tävlade i Formel 1.

Nästa Blancpain GT Series Sprint Cup-race körs på brittiska Brands Hatch helgen den 7-8 maj. Felix Rosenqvist är dock tillbaka i hetluften redan den 22-24 april, när hans åtaganden i amerikanska Indy Lights tar honom till Barber Motorsports Park i Alabama för säsongens tredje deltävling.

 

RESULTAT
Blancpain GT Series Sprint Cup | Misano (Italien)

1: F.Vervisch/L.Vanthoor (Audi R8 LMS)
2: D.Baumann/M.Buhk (Mercedes-AMG GT3)
3: P.Eng/A.Sims (BMW M6 GT3)
4: R.Bell/A.Parente (McLaren 650S GT3)
5: F.Stippler/F.Salaquarda (Audi R8 LMS)

DNF: T.Vautier/F.Rosenqvist (Mercedes-AMG GT3) – snabbaste varv

Liknande inlägg