Snabb Felix Rosenqvist utan poäng i New York – ny chans i morgon

NYC29

Felix Rosenqvist gick poänglös från lördagens historiska Formel E-race i New York City – det första racingloppet någonsin i den amerikanska metropolen – trots fortsatt mycket bra fart som underströks av dagens snabbaste varvtid.

Rosenqvist hittade snabbt tillrätta på den tekniska och trånga banan i Red Hook, Brooklyn, och toppade förmiddagens fria träning med ett varv på 1m02.423s – en tid som skulle komma att stå sig som dagens absolut bästa.

Stärkt av sin träningsfart gick Rosenqvist in i det viktiga tidskvalet med stora förhoppningar om att kunna slåss om pole position, men ett kostsamt misstag förstörde den chansen och svensken fick istället nöja sig med en blygsam 17:e plats på gridden till eftermiddagens race (som kördes sent på kvällen svensk tid).

Rosenqvists kvalmiss kostade runt en och en halv sekund, och kom strax efter det att han noterats för snabbaste tid i varvets första sektor. Ingen annan förare lyckades matcha den tid som Rosenqvist tidigare hade satt under träningen.

Väl i racet fick den svenske Mahindra Racing-föraren omedelbart en bra start, och inledde snabbt ett kraftigt avancemang genom fältet. En rad omkörningar under de första varven följdes upp av ett effektivt utfört depåstopp där Rosenqvist tog sig förbi både teamkamraten Nick Heidfeld (GER) och brasilianske totaltvåan Lucas di Grassi, och när britten Alex Lynn sedan bröt med drivaxelproblem återfanns Rosenqvist plötsligt på femte plats.

Dessvärre slutade loppet ändå utan poäng för Rosenqvist, som ett tiotal varv från mål snurrade av i kamp med di Grassi och tvingades i depå med en trasig bakvinge. Han klassificerades till slut på 15:e plats, ett varv bakom segrande Sam Bird (GBR).

- En tuff dag med bra fart men noll utdelning, säger Felix Rosenqvist. Vi visste att vi var tvungna att göra något annorlunda från P17 på gridden, och de första varven var ganska galna. Bilen fick sig en hel del stryk, men jag kunde ändå ta mig fram på ett bra sätt och sedan lyckades vi ta både Nick (Heidfeld) och Lucas (di Grassi) vid depåstoppen. Vår strategi innebar att jag fick spara lite mer energi under den andra stinten och att jag blev tvungen att försvara mig mot Lucas. Jag gick in för att stänga honom, men tyvärr missbedömde jag en inbromsning på den smutsiga sidan av banan och snurrade av. Det var synd, för vi hade verkligen gjort ett bra race fram till dess.

Rosenqvist är självkritisk efter dagens misstag, men samtidigt optimistisk inför det andra race som väntar i New York när tävlingarna återupptas i morgon söndag.

- Jag har gjort två kostsamma misstag idag, ett i kvalet och ett i racet, och det har kostat oss ett gäng poäng, avrundar Rosenqvist. Den här banan är väldigt, väldigt lurig, men det är ingen ursäkt och jag får helt enkelt lära mig av det här. Det är sådant som tyvärr händer ibland. Vi hade i alla fall farten för att både ta pole och vinna här idag, och det är självklart positivt. Det är bara att ta nya tag och göra ett bättre jobb i morgon.

Felix Rosenqvist är kvar på tredje plats i Formel E-sammandraget. Söndagens tävlingar i New York inleds – precis som dagens – med fri träning och kval, med racestart kl. 19.00 svensk tid. Loppet sänds LIVE på Eurosport.

 

RESULTAT (topp fem)

FIA Formula E Championship
New York ePrix, USA 

1: Sam Bird (GBR), 43 varv
2: Jean-Eric Vergne (FRA), +1.354s
3: Stéphane Sarrazin (FRA), +4.392s
4: Lucas di Grassi (BRA), +6.155s
5: Loïc Duval (FRA), +8.428s

15: Felix Rosenqvist (SWE), +1 varv

Se kompletta resultat

 

MÄSTERSKAPSSTÄLLNING (topp fem)

FIA Formula E Championship
Efter 9/12 race

1: Sébastien Buemi (SUI), 157 p.
2: Lucas di Grassi (BRA), 137 p.
3: Felix Rosenqvist (SWE), 86 p.
4: Nicolas Prost (FRA), 76 p.
5: Sam Bird (GBR), 72 p.

Se komplett tabell här