Seger och rekordavancemang för Rosenqvist i F3-premiären

Felix Rosenqvist, Silverstone 1

Felix Rosenqvist avfyrade ett allvarligt varningsskott mot sina rivaler när han vann säsongens första race i europamästerskapet för Formel 3 på brittiska Silverstone – och avancerade ofattbara 51 placeringar under premiärhelgens två avslutande lopp.

Rosenqvist fick en smakstart på sitt nya samarbete med italienska mästarstallet Prema Powerteam, och slog till med pole position till helgens samtliga tre EM-heat efter att ha toppat båda fredagens två tidskval. Rosenqvist kontrollerade också lördagens första race, och noterades för tävlingens snabbaste varv, på sin väg mot seger.

En teknikalitet beträffande framvingen på Rosenqvists bil, orsakad av en lös skruv, ändrade dock drastiskt på förutsättningarna inför helgens två avslutande race. Domarna strök 23-åringens tider från det andra kvalet, och Rosenqvist fick se pole position förbytas mot sista plats på gridden i såväl Race 2 som Race 3 – dessutom i EM-historiens största startfält någonsin.

Rosenqvist slog dock tillbaka med full kraft. Från 35:e startruta stod han för inte bara en, utan två, rekordartade upphämtningar. Totalt klättrade Värnamo-chauffören oöverträffade 51 placeringar – till sjunde respektive 12:e plats – på två race; en insats aldrig tidigare matchad i Formel 3.

- En ganska händelserik premiär, minst sagt, säger Felix Rosenqvist. Vi gjorde vår grej under försäsongen och höll oss till vårt program, och det är skönt att se att det har givit resultat. Jag var snabbast i båda kvalen och vann det första racet, så farten är det inget fel på. Tyvärr föll vi på en teknikalitet i det andra kvalet. Det var inget som påverkade prestandan – om något gjorde det bara bilen långsammare – men det är som det är och de två sista loppen handlade om att minimera skadan. Jag kan säga att det var ganska intensivt, men jag gav precis allt och till slut lyckades vi rädda några viktiga poäng. Jag trivs väldigt bra med teamet, vi har uppenbarligen ett starkt paket, och jag ser fram emot resten av säsongen.

Rosenqvist lämnar, trots diskvalificeringen från det andra tidskvalet, helgens premiär som fyra i den sammanlagda mästerskapstabellen.

Säsongens andra EM-deltävling avgörs på tyska Hockenheim den 1-3 maj.