Rosenqvist räddar värdefulla EM-poäng i Italien

VallelungaFelix Rosenqvist stod för en serie eftertryckliga upphämtningar i säsongens näst sista deltävling av europamästerskapet för Formel 3 på Vallelunga-banan i Italien, och minimerade därmed skadan som en brusten hjulupphängning i lördagens tidskval innebar i jakten på EM-guld.

Problemen under kvalet medförde att Rosenqvist tvingades starta såväl helgens första som andra race från 27:e och absolut sista plats på gridden – på en bana ökänd för sina bristande omkörningsmöjligheter. 21-åringen visade dock prov på en beslutsamhet av rang på sin väg tillbaka upp genom fältet, och avancerade till en slutlig 10:e respektive 9:e plats i de två loppen – något som belönades med potentiellt avgörande EM-poäng.

I helgens tredje och avslutande race tog Rosenqvist målflagg som sexa, efter att återigen ha slagit sig fram från en mer blygsam startposition – också den ett resultat av kvalbekymren. Mücke Motorsport-chauffören lämnar därmed Vallelunga – en bana som för honom markerade nytt territorium inför helgens tävlingar – som fortsatt totaltvåa bakom Raffaele Marciello, som kunde dra fördel av hemmaplan för att öppna upp en ledning på 45.5 poäng med 75 kvar att köra om vid säsongsfinalen på tyska Hockenheim nästa helg.

– Resultatmässigt en tung helg, även om vi i slutändan lyckades reparera skadan på bästa tänkbara sätt i förhållande till vårt utgångsläge, säger Felix Rosenqvist. Våra chanser förstördes i praktiken av en tiondels otur under kvalet – jag träffade en kerb i en dålig vinkel, och hjulupphängningen brast innan jag hade hunnit sätta någon representativ tid – men att kunna slå oss upp hela vägen till poäng på det sättet kändes i alla fall väldigt bra. Jag är lite besviken på en del beslut och beteenden den här helgen – framför allt i det sista racet, där några av våra huvudrivaler kom undan med i mina ögon tydliga reglementsmässiga övertramp – men det har bara gjort mig ännu mer motiverad inför Hockenheim; och där är det bara ett läge som gäller…

Felix Rosenqvist har i och med helgens resultat säkrat minst andra plats i FIA Formula 3 European Championship 2013.