Rosenqvist på fortsatt jakt efter första Formel E-segern

Spacesuit-Media-Nat-Twiss-Paris-ePrix-2017-1364


Pole position: check. Snabbaste varv: check. Pallen: check. Det enda som saknas för Felix Rosenqvist under debutsäsongen i elbilsmästerskapet Formel E är en seger. I helgen får fältets ende svensk inte bara en chans, utan två, att bocka av den mest efterlängtade punkten av dem alla.  

Säsongens sjunde Formel E-deltävling tar mästerskapet till Berlin, och en tillfälligt konstruerad bana på det gamla flygfältet Tempelhof i de sydöstra delarna av den tyska huvudstaden. För första gången den här säsongen ska två race avgöras istället för det enda som hittills varit praxis vid respektive tävlingstillfälle; dubbelt så många poäng på spel, alltså.

För Rosenqvists del är det dock inte bara ett poänggivande topp tio-resultat som hägrar – den 25-årige smålänningen kommer till Berlin med siktet högre ställt än så.

- Vi har haft ett par bra resultat i de senaste racen, och det är definitivt inte lätt att slå sig in i topp fem i Formel E, säger Felix Rosenqvist. Det är ett mycket starkt startfält och det krävs en hel del för att slåss i toppen, vilket man inte får glömma bort. Samtidigt känner jag att vi har stor potential i bilen, så mitt mål är ändå att försöka vinna minst ett race innan säsongen är slut. Berlin vore ett perfekt tillfälle.  

Rosenqvist slutade på fjärde plats senast i Paris för tre veckor sedan, och var dessförinnan sexa i Monacos ePrix. Svenskens stall, Mahindra Racing, har ännu aldrig vunnit något Formel E-race men noterade sitt bästa sammantagna resultat någonsin i Paris där Rosenqvists fjärdeplats kompletterades med teamkamraten Nick Heidfeld (GER) som trea.

- Teamet jobbar stenhårt och vi har gjort stora framsteg på den tekniska sidan under våren, fortsätter Rosenqvist. Jag är helt övertygad om att vi har ett paket som går att vinna med, men det är inte enkelt och det kommer krävas att vi får allting att stämma. Om vi lyckas pussla ihop både kval, race och strategi vid ett och samma tillfälle kommer vi att vara med, men det är förstås enklare sagt än gjort. Nu får vi två chanser i helgen, och jag kommer göra allt för att ta dem.

Felix Rosenqvist ligger för närvarande sexa i Formel E-tabellen, på samma poäng som den femteplacerade före detta Formel 1-föraren Jean-Eric Vergne (FRA).

Helgens två race i Berlin körs på lördag respektive söndag. Båda tävlingsdagarna följer ett identiskt upplägg, med fri träning och kval följt av race kl. 16.00. Lördagens tävlingar är alltså helt fristående från söndagens.

 

TIDSSCHEMA

FIA Formula E Championship
Berlin ePrix, Tyskland

Alla angivelser avser svensk tid

Fredag 9 juni
Shakedown: 15.00-15.30

Lördag 10 juni
Fri träning 1: 08.00-08.45
Fri träning 2: 10.30-11.00
Kval 1: 12.00-13.00
Race 1: 16.00 (44 varv)

Söndag 11 juni
Fri träning 3: 08.00-08.45
Fri träning 4: 10.30-11.00
Kval 2: 12.00-13.00
Race 2: 16.00 (46 varv)

 

MÄSTERSKAPSSTÄLLNING (topp fem)

FIA Formula E Championship
Efter 6/12 race

1: Sébastien Buemi (SUI), 132 p.
2: Lucas di Grassi (BRA), 89 p.
3: Nicolas Prost (FRA), 58 p.
4: Nick Heidfeld (GER), 47 p.
5: Jean-Eric Vergne (FRA), 40 p.

6: Felix Rosenqvist (SWE), 40 p.

Se komplett tabell här