Rosenqvist avslutar på pallen i Montreal – svenskt brons i Formel E!

Montreal56

Felix Rosenqvist avslutade debutsäsongen i FIA Formula E Championship med en andraplats i den stora finalen i Montreal på söndagen, och drog därmed till slut det längsta strået i den högdramatiska striden om bronset i den sammanlagda mästerskapstabellen.

Rosenqvist bärgade tredjeplatsen totalt efter en stenhård kamp med britten Sam Bird, och satte punkt för en sensationell rookiesäsong i det snabbväxande elbilsmästerskapet med sin femte pallplats på 12 race – säkrad från Formel E-karriärens tredje pole position.

Rosenqvist var i storform under hela söndagen på den kanadensiska stadsbanan, och ledde majoriteten av finalracet från pole innan han passerades av fransmannen Jean-Eric Vergne i loppets slutskede.

Rosenqvist hade dock inga problem att hålla undan på andraplatsen, vilket alltså räckte för att trumfa främste konkurrenten Bird – som slutade fyra – i kampen om bronset.

- En enorm lättnad, säger Felix Rosenqvist. Det var ett race med stor press, och jag visste att jag inte hade råd med några misstag. Jag ville verkligen ha den här tredjeplatsen i mästerskapet, och det känns stort att ha lyckats med det här som debutant i Formel E. Det är ett extremt tufft mästerskap och att sluta i topp tre under min första säsong här är verkligen ett bevis på att hela teamet har gjort ett kanonjobb. Stort tack till Mahindra Racing som givit mig förutsättningarna att lyckas med det här.

Rosenqvist inledde finaldagen i Montreal genom att köra till sig säsongens tredje pole position – ett facit som endast matchas av nykorade mästaren Lucas di Grassi. Efter en bra start tog smålänningen omedelbart kommandot, fram till dess att Vergne alltså kunde passera efter de obligatoriska depåstoppen.

- Mitt stora fokus idag var tredjeplatsen i mästerskapet, fortsätter Rosenqvist. Därför ville jag inte riskera något när Jean-Eric kom ikapp, utan lät honom passera ganska enkelt. Jag blev hela tiden uppdaterad av min ingenjör om hur jag låg till jämfört med Bird, och jag visste att han var en bit efter. Det känns lite surt att inte få vinna finalen, men jag är jättenöjd med en andraplats och framför allt med att ha uppnått det stora målet.

Felix Rosenqvist slutar 54 poäng bakom nye mästaren di Grassi i FIA Formula E Championship 2016-17, och bara 30 efter fjolårsvinnaren Sébastien Buemi. Rosenqvist utropas också till säsongens bäste nykomling med dubbelt så många poäng som närmaste rookiekonkurrent (trefaldige WTCC-mästaren José María López).

Rosenqvists team, Mahindra Racing, slutar dessutom trea i konstruktörsmästerskapet – stallets bästa placering hittills i Formel E. Teamkamraten Nick Heidfeld blir sjua totalt i förarsammandraget.

Rosenqvist levererade Mahindra Racings första Formel E-seger någonsin när han vann Berlins ePrix tidigare i år.

Felix Rosenqvist avslutar Formel E-säsongen 2016-17 med totalt en seger, fem pallplatser, tre pole positions och två snabbaste varv på sitt CV.

 

Statistik – Felix Rosenqvist
FIA Formula E Championship 2016-17

Segrar: 1 (Berlin ePrix)
Pallplatser: 5
Pole positions: 3 (tangerat säsongsbästa)
Snabbaste varv: 2
Slutplacering, totalt: 3:a
Slutplacering, rookies: 1:a

 

RESULTAT (topp fem)

FIA Formula E Championship
Montreal ePrix, Kanada (Race 2)

1: Jean-Eric Vergne (FRA), 37 varv
2: Felix Rosenqvist (SWE), +0.896s
3: José María López (ARG), +4.468s
4: Sam Bird (GBR), +7.114s
5: Nick Heidfeld (GER), +21.933s

Se kompletta resultat

 

MÄSTERSKAPSSTÄLLNING (topp fem)

FIA Formula E Championship
Efter 12/12 race

1: Lucas di Grassi (BRA), 181 p.
2: Sébastien Buemi (SUI), 157 p.
3: Felix Rosenqvist (SWE), 127 p.
4: Sam Bird (GBR), 122 p.
5: Jean-Eric Vergne (FRA), 117 p.

Se komplett tabell här