• söndag , 23 september 2018

Rosenqvist avancerar i Super Formula efter andra raka pallplatsen

Felix podium

Felix Rosenqvist körde hem sin andra raka pallplats i det extrema japanska formelbilsmästerskapet Super Formula i helgen, och klättrar nu till tredje plats i det sammanlagda förarsammandraget.

Rosenqvist följde upp andraplatsen senast på Fuji Speedway med en tredjeplats i söndagens race på Twin Ring Motegi, och träder nu plötsligt fram som en potentiell titelutmanare redan under sin första säsong i Asiens ledande formelbilsserie.

- Det är kanon att vara på pallen igen här i Japan, och det cementerar verkligen känslan vi haft den senaste tiden att vi är på rätt väg, säger Felix Rosenqvist. Jag måste verkligen tacka hela gänget på Team LeMans för allt hårt arbete de lagt ner sedan premiären i våras. Vi har verkligen slitit för att komma till den här punkten, och nu börjar vi se resultatet av det. 

Rosenqvists stigande formkurva i Super Formula underströks ytterligare i helgen när smålänningen tog sig hela vägen till det avslutande Q3-segmentet i säsongens bästa kval så här långt. Sjätte startruta gav ett bra utgångsläge inför söndagens 52 varv långa race, där svensken också höll sig långt framme från start.

Vid det obligatoriska depåstoppet hamnade Rosenqvist dock tillfälligt i problem, när han återanslöt igen bakom ett koppel av långsammare bilar. Värdefull tid förlorades i trafiken, även om Rosenqvist till slut kom förbi och kunde lägga beslag på tredjeplatsen.

I slutskedet av loppet jagade Rosenqvist sedan febrilt ikapp andraplacerade före detta Formel 1-stjärnan Kamui Kobayashi. Trots klart bättre fart lyckades Rosenqvist emellertid inte ta sig förbi japanen, utan tog målflagg en knapp sekund bakom. Segern gick till regerande GP2-mästaren Pierre Gasly (Frankrike).

Resultatet innebär att Rosenqvist avancerar från femte till tredje plats i den sammanlagda Super Formula-tabellen, där han nu bara är nio poäng bakom ledande Hiroaki Ishiura (som slutade fyra på Motegi).

- Det var ett bra race och ett bra resultat, men det var långt ifrån perfekt, fortsätter Rosenqvist. Jag hade väldigt mycket överstyrt under den första stinten och tappade en hel del tid i trafik efter depåstoppet, och jag tror att det var där vi förlorade chansen till seger. Dessutom bromsade jag på mig ut ur depån och fick en rejäl bromsplatta – jag kunde knappt se någonting mot slutet på grund av vibrationerna! 

Rosenqvist anser att just det faktum att loppet inte var perfekt, men att det ändå räckte till pallen, är skäl till fortsatt optimism inför säsongens återstående tre deltävlingar.

- Att vara på pallen idag, när saker och ting faktiskt inte gick riktigt vår väg, är väldigt positivt, avslutar Rosenqvist. Det visar att vi är på en nivå där vi inte behöver en perfekt dag för att vara med i matchen; att vi har höjt vår lägstanivå. Det kommer fortfarande att krävas ett perfekt race för att vinna, vilket är det ultimata målet, men vi har definitivt höjt oss och jag känner mig mer och mer hemma i bilen.

Nästa Super Formula-race körs på Autopolis-banan om tre veckor.

 

RESULTAT (topp fem)

Super Formula | Rd. 4
Motegi

1: Pierre Gasly (FRA), 52 varv
2: Kamui Kobayashi (JPN), +18.583s
3: Felix Rosenqvist (SWE), +19.507s
4: Hiroaki Ishiura (JPN), +20.195s
5: Nick Cassidy (NZL), +26.089s

Se kompletta resultat

 

MÄSTERSKAPSSTÄLLNING (topp fem)

Super Formula
Efter 4/7 deltävlingar

1: Hiroaki Ishiura (JPN), 25.5 p.
2: André Lotterer (GER), 20 p.
3: Felix Rosenqvist (SWE), 16.5 p.
4: Pierre Gasly (FRA), 15 p.
5: Yuhi Sekiguchi (JPN), 15 p.

Se komplett tabell här

Liknande inlägg