Red Bull Ring Race 2: Felix bryter efter sammanstötning med Ocon

R2Felix tvingades bryta helgens andra EM-race på Red Bull Ring efter en sammanstötning med mästerskapsledande Esteban Ocon.

Felix - som startade från femte ruta - fick se sig passerad av Ocon (som startade sexa) i sprinten upp mot Kurva 1, men kunde slå sig tillbaka förbi fransmannen med en bestämd manöver under inbromsning till Remus-hårnålen bara sekunder senare. Felix tog sig samtidigt förbi även teamkamraten Lucas Auer, och upp på fjärde plats.

Ett misstag i utgången av Kurva 1 ett par varv senare innebar att Ocon än en gång kunde ta sig förbi, men Felix såg alltmer komfortabel ut bakom ratten på sin Mücke Motorsport-Dallara och hade inga problem att följa med i Lotus-juniorens tempo.

När säkerhetsbilen för andra gången kallades ut på banan (den första ryckte in efter att Jordan King parkerat sin Carlin-bil i Kurva 2 efter en kollision) fick Felix sin stora chans att hugga – och attacken lät inte vänta på sig när det var dags för omstart. Med hjälp av en bra utgång ur den snabba sista kurvan lyckades han ta sig upp jämsides med Ocon längs start- och målrakan – men när duon närmade sig första kurvan var olyckan framme.

Ocon föreföll byta spår under inbromsningen till den tvära 90-gradershögern, och styrde in i Felix – som befann sig på utsidan – i en manöver som resulterade i oundviklig kontakt. Ocon snurrade av men kunde sedan fortsätta i långsamt tempo tillbaka till depån, medan Felix tvingades bryta med trasig hjulupphängning direkt på plats.

Kollisionen är den andra i år mellan Felix och Ocon, efter att duon stött samman i en kamp om ledningen i Pau tidigare under säsongen.

Loppet innehöll sedan ytterligare en säkerhetsbilssituation, framkallad när Spike Goddard körde ihop med Roy Nissany i Remus-hårnålen och i hög fart torpederade en intet ont anande Sandro Zeller i en incident som påminde om den mellan Nick Heidfeld och Takuma Sato i 2002 års österrikiska Grand Prix.

Segern tillföll Antonio Fuoco, som fick förstaplatsen till skänks sedan landsmannen Antonio Giovinazzi – som korsade mållinjen först – bestraffats för en felaktig omstart.

Race 3, helgens sista tävling, avgörs sent i eftermiddag.

UPPDATERING: Efter loppet tilldelades Ocon en bestraffning för incidenten med Felix. Domarna höll Ocon som ansvarig för sammanstötningen, och fransmannen flyttades ner tio platser på gridden i det efterföljande Race 3.

FELIX:

- Riktigt, riktigt tungt - bilen kändes bra idag, och pallen var inom räckhåll. Det här är andra gången i år som jag och Esteban kör ihop, och ännu en gång bytte han spår under inbromsning – det var väldigt likt det som hände i Pau. Jag var snabbare än honom och fick till en bra omstart – det här svider verkligen, för jag tror att vi hade ett starkt resultat på gång. Det är inte så mycket att göra, och nu gäller det att försöka avrunda den här helgen på ett mer positivt sätt i Race 3 i eftermiddag – även om det blir tufft från åttonde plats på gridden. Tack till teamet som gjort ett bra jobb med bilen under helgens lopp.

RESULTAT