Pallen för Felix och Team Sweden i Portimão

PodiumFelix avrundade tidernas första FA1-helg med en pallplats för Team Sweden i söndagens avslutande race i Portimão – men fick avbryta en kamp om segern på grund av motorproblem i tävlingens slutskede.

Precis som tidigare under helgen återfanns Felix ännu en gång mitt i en trekamp med Mirko Bortolotti (Team Italy) och Nigel Melker (Team Netherlands), och precis som igår drog trion snabbt ifrån resten av fältet.

Med en tävlingstid på 45 minuter - och två obligatoriska depåstopp - dröjde det inte länge förrän loppet fick en strategisk prägel, och Melker var den förste av toppförarna att ge sig in i depå redan efter fyra körda varv. Felix gjorde detsamma en runda senare, den här gången helt utan bekymmer 24 timmar efter gårdagens depåproblematik.

När Bortolotti sedan kom ut på banan igen efter sitt första depåstopp var ordningen oförändrad, med Italien före Nederländerna och Sverige på tredje plats. Trion följdes åt som ler och långhalm under hela den andra stinten, ständigt med samma övertag på närmare sekunden per varv över resten av fältet.

När det andra depåfönstret öppnade valde Melker återigen att försöka sig på en så kallad ”undercut” – att uppsöka depån före sina konkurrenter för att på fräschare däck kunna dra fördel av ökat grepp och förbättra sin position på banan.

Ett varv senare följdes Bortolotti och Felix – nu etta och tvåa – åt in i depån, i en situation som satte stor och potentiellt avgörande press på de svenska och italienska mekanikerna. Båda teamen fick dock ut sina förare igen utan förhinder (Team Sweden noterade en stopptid på under sju sekunder); Bortolotti behöll sin ledning medan Felix med minsta möjliga marginal tog över andraplatsen från Melker.

Med åtta varv kvar var allt upplagt för en frenetisk kamp om segern – men dessvärre skulle Felix aldrig på allvar få chansen att bli en del av den. Zytek-motorn i hans Team Sweden-bil tappade plötsligt kraft, och Melker kunde enkelt köra förbi på start- och målrakan och återta andraplatsen. Under slutet av loppet tappade Felix drygt tre sekunder per varv, men lyckades ändå försiktigt rulla över mållinjen och säkra sin – och Team Swedens – första pallplats i FA1.

Felix återvänder närmast till sittbrunnen redan nästa vecka, då säsongens andra deltävling för FIA Formula 3 European Championship avgörs på Hockenheim.

FELIX:

- Det här har varit en väldigt lärorik erfarenhet för mig, och det känns skönt att kunna ge teamet den här pallplatsen som lite belöning för allt hårt slit. Det har varit väldigt kul att tävla i FA1, och jag har njutit av varje minut – speciellt på den här häftiga banan. Vi hade blivit minst tvåa idag om inte motorn tappat kraft efter det andra depåstoppet, men vi har visat att vi har farten som krävs för att utmana de mer erfarna grabbarna. Jag kommer gärna tillbaka till FA1 i framtiden, och så länge vill jag passa på att önska Team Sweden lycka till framöver!

RESULTAT

resukts

 


FA1 Portimão: