Ovaldebuten värdefull läxa för Felix Rosenqvist

Felix Rosenqvist fullföljde sitt första race någonsin på en ovalbana när den amerikanska formelbilsserien Indy Lights i helgen gästade Phoenix International Raceway för årets andra deltävling.

Trots seger direkt vid Indy Lights-premiären i Florida för tre veckor sedan tog Rosenqvist med sig ett stort frågetecken in i helgens tävlingar i Arizona. Loppet i Phoenix markerade 24-åringens första på en oval; en tuff utmaning i ett startfält bestående i huvudsak av betydligt mer rutinerade ovalförare.

Rosenqvist fick också nöja sig med en 13:e plats i fredagens tidskval, där hans genomsnittshastighet över två flygande varv uppsteg till 265 km/h. I lördagens race tog den regerande F3-mästaren sedan målflagg som 15:e man.

– Jag har blandade känslor just nu, säger Felix Rosenqvist. Å ena sidan är det väldigt skönt att ha klarat av den här helgen och att ha fått ett ovalrace i kroppen, men samtidigt är det aldrig roligt när man saknar fart. Jag har helt enkelt inte fått till det och jag hade hoppats på att vara med bättre än jag var. Ovalracing är väldigt speciellt och jag har lärt mig enormt mycket, framför allt när det gäller att hantera trafiken på den här typen av banor. Jag är fortfarande övertygad om att jag kan slåss i toppen även på en oval, men vi har en del jobb framför oss.

Rosenqvist är trots helgens resultat kvar på en sammanlagd tredjeplats i mästerskapstabellen, som bäst placerade rookie.

Nästa deltävling för Indy Lights körs om tre veckor, då mästerskapet återvänder till en mer traditionell bana i form av Barber Motorsports Park i Alabama. Felix Rosenqvist är dock tillbaka bakom ratten redan nästa helg, när han inleder sina europeiska åtaganden vid säsongspremiären för Blancpain GT Series Sprint Cup på italienska Misano. Rosenqvist kommer där till start för det franska teamet AKKA-ASP i nya Mercedes-AMG GT3.

RESULTAT

Indy Lights | Phoenix International Raceway (Arizona, USA)

1: Kyle Kaiser (USA)
2: Ed Jones (UAE)
3: RC Enerson (USA)
4: Santiago Urrutia (URU)
5: Dean Stoneman (GBR)

15: Felix Rosenqvist (SWE)

 

MÄSTERSKAPSTABELL

Indy Lights | Efter 3 av 18 race

1: Kyle Kaiser (USA), 81 p.
2: Félix Serrallés (PRI), 63 p.
3: Felix Rosenqvist (SWE), 53 p.
4: Ed Jones (UAE), 50 p.
5: RC Enerson (USA), 48 p.