Nytt varvrekord för snabb men fortsatt otursförföljd Rosenqvist

Felix Rosenqvist slog till med ett nytt varvrekord när den amerikanska formelbilsserien Indy Lights i helgen gästade klassiska Indianapolis Motor Speedway, men tvingades ändå lämna den anrika anläggningen med blandade känslor.

Rosenqvist gick in i helgens tävlingar på Indianapolis-banans så kallade Grand Prix-slinga med förhoppningen att återvända till Indy Lights-pallen efter en motig deltävling senast i Alabama, där han bland annat blev påkörd när han låg trea i det första av den helgens två race.

Den regerande europeiska Formel 3-mästaren visade också att han skulle bli att räkna med genom en andraplats i fredagens tidskval, och slutade sedan fyra i det första av helgens två race.

Rosenqvist fick därefter en bra start på lördagens aktiviteter, när han toppade morgonens warm-up komfortabla 0.265 sekunder före närmaste konkurrent. Från fjärde plats på gridden i det efterföljande Race 2, helgens sista heat, var smålänningen därmed en av favoriterna till segern – men 24-åringens lopp skulle komma att ta en helt annan typ av vändning.

En bra start innebar att Rosenqvist snabbt avancerade till andra plats, men redan halvvägs runt det första varvet uppstod en olycklig sammanstötning mellan svensken och Belardi Auto Racing-kollegan Zach Veach (USA). Rosenqvist snurrade och förlorade alla chanser att slåss om segern, men slog sig sedan successivt tillbaka upp genom fältet på sin väg mot en slutlig sjätteplats – bara 4.5 sekunder bakom segrande Dean Stoneman (Storbritannien).

Rosenqvists fart under loppet demonstrerades tydligt när han raderade ut det tidigare varvrekodet för Indy Lights – satt av den före detta Formel 1-föraren Max Chilton för ett år sedan – med sju tiondelar.

- Fartmässigt en riktigt bra helg, som vi borde ha fått bättre utdelning för, säger Felix Rosenqvist. Det är förstås roligt att ha satt ett nytt varvrekord, och det säger väl en del om farten vi hade, men det är omöjligt att vara nöjd med en fjärde- och en sjätteplats under en helg som kunde ha givit så mycket mer. Det var extra oturligt att just Zach och jag körde ihop, men det är sådant som händer. Han bad om ursäkt efter loppet och vi kommer tillbaka starkare nästa gång. Vi har visat att vi hör hemma i toppen av det här mästerskapet, och vi har definitivt tagit ett steg framåt sedan sist.

Nästa deltävling i Indy Lights är bara två veckor bort, och avgörs också den på Indianapolis Motor Speedway. Då – den 26-27 maj – byts dock Grand Prix-slingan ut mot den legendariska och mycket snabba ovalen som gjort ”The Brickyard” berömd världen över, när Indy Lights agerar supportklass vid den gigantiska 100:e upplagan av klassiska IndyCar-loppet Indy 500. Samtliga läktarbiljetter till tävlingen är slutsålda, inför en helg då över 350 000 besökare väntas ta plats på världens största idrottsarena.

 

RESULTAT
Indy Lights | Indianapolis Motor Speedway (Indiana, USA)

Race 2

1: Dean Stoneman (GBR)
2: Santiago Urrutia (URU)
3: Kyle Kaiser (USA)
4: Ed Jones (UAE)
5: Félix Serrallés (PRI)
6: Felix Rosenqvist (SWE) – nytt varvrekord

Race 1

1: Ed Jones (UAE)
2: Santiago Urrutia (URU)
3: Dean Stoneman (GBR)
4: Felix Rosenqvist (SWE)
5: Zach Veach (USA)


MÄSTERSKAPSTABELL

Indy Lights | Efter 7 av 18 race

1: Ed Jones (UAE), 160 p.
2: Santiago Urrutia (URU), 139 p.
3: Kyle Kaiser (USA), 139 p.
4: Félix Serrallés (PRI), 125 p.
5: Dean Stoneman (GBR), 125 p.
6: Felix Rosenqvist (SWE), 108 p.