Ny seger för Felix Rosenqvist – avancerar i totalen

Felix Rosenqvist, Red Bull Ring 1

Felix Rosenqvist körde hem säsongens sjunde seger i FIA F3 European Championship vid helgens tävlingar på österrikiska Red Bull Ring, och avancerade samtidigt från tredje till andra plats i en allt jämnare mästerskapstabell.

Rosenqvist tog vid där han slutade senast på holländska Zandvoort, och satte tempot direkt i fredagens fria träning. Den 23-årige Prema Powerteam-chauffören fortsatte sedan på den inslagna vägen i de efterföljande tidskvalen, där han slog till med pole position till såväl det första som andra av helgens tre race på den natursköna F1-banan i Steiermarks alplandskap.

En inte helt perfekt start innebar att Rosenqvist fick nöja sig med andra plats bakom engelsmannen Jake Dennis i Race 1, men fältets ende svensk slog tillbaka med full kraft i Race 2 där han kontrollerat kunde hålla undan för mästerskapsrivalen Antonio Giovinazzi (Italien) och köra hem karriärens 22:a EM-seger i Formel 3.

- En bra helg, och riktigt kul att få vinna på den här banan igen, säger Felix Rosenqvist. Det var ett tufft lopp – både jag och Antonio körde på gränsen från start till mål – men jag visste att jag hade farten som krävdes och det var definitivt en viktig seger. Det var synd att jag inte kom iväg riktigt lika bra som Jake i det första loppet, för jag kände mig ganska mycket snabbare och från pole position kan man aldrig vara helt nöjd med en andraplats. Stort tack till teamet som återigen gjort ett kanonjobb.

Rosenqvist – som betvingade bland andra den nuvarande F1-föraren Daniil Kvyat när han vann samtliga tre EM-race på Red Bull Ring säsongen 2013 – tar sig i kraft av helgens seger förbi monegasken Charles Leclerc och upp på andra plats i den sammanlagda mästerskapstabellen. Med tre deltävlingar kvar är Rosenqvist nu bara 20.5 poäng bakom ledande Giovinazzi i en alltmer dramatisk kamp om den åtråvärda F3-titeln.

- Det är viktigt att ha kontakt i mästerskapet i det här skedet av säsongen, och det har vi i allra högsta grad, avslutar Rosenqvist. Jag tog flest poäng av alla den här helgen, och vi har ett bra slagläge inför avslutningen. Målet är självklart att vinna titeln, men det är inget jag går omkring och tänker på. Jag kommer att fortsätta arbeta precis som vanligt under resten av säsongen.

Helgens avslutande race fick avbrytas på grund av intensivt regn efter bara fyra körda varv, vilket innebar att endast halva poäng delades ut. Rosenqvist startade loppet från andra ruta och klassificerades på samma position i ett heat som uteslutande kördes bakom säkerhetsbilen.

Nästa deltävling för FIA F3 European Championship körs i Portimão, Portugal, helgen den 4-6 september.