Monacos klassiska gator näst på tur för Felix Rosenqvist i Formel E

Monaco ePrix

Monaco: en plats djupt förankrad i motorsportens DNA. Efter ett sex veckor långt tävlingsuppehåll är det här, på gatorna i det lilla furstendömet vid Medelhavets strand, som Formel E-säsongen 2016-17 nu för första gången tangerar europeisk mark – och går in i sitt mest hektiska skede.

Hong Kong, Marrakesh, Buenos Aires och Mexico City – Felix Rosenqvist har haft en lika global som händelserik start på sitt elektriska äventyr i Formel E. I helgen inleds alltså den europeiska delen av säsongen, där Monaco är först ut i en sekvens av tävlingar som också tar mästerskapet till Paris (redan nästa vecka) och Berlin.

Rosenqvist bär med sig ett facit på en pallplats, en pole position och två snabbaste varv till helgens sammandrabbningar på Rivieran, där 25-åringen nu för första gången får chansen att göra något som varje racerförare drömmer om – köra formelbil i Monte Carlo.

- Det har varit ett tag mellan loppen under inledningen av Formel E-säsongen, men nu kommer de tätare och jag har en riktigt bra känsla inför sommaren, säger Felix Rosenqvist. Vi hade ett väldigt lyckat test nere i Spanien för ett tag sedan, och racet i Mexiko senast var vårt starkaste hittills sett till ren fart. Jag har faktiskt kört i Monaco en gång tidigare – ett kartinglopp 2006 – men det här blir första gången i en riktig bil. Det är klassisk mark och jag är glad att vi är tillbaka på en äkta stadsbana.

Rosenqvist gjorde under den gångna helgen ett ovanligt framträdande i svensk racing, när han gästspelade vid premiären för Porsche Carrera Cup Scandinavia på Ring Knutstorp och vann båda de två race som kördes. Vid Formel E-loppet i Monaco får Rosenqvist nu uppleva känslan av att tävla på hemmaplan för andra helgen i rad; smålänningen är nämligen sedan årsskiftet bosatt i just Monte Carlo.

- Monaco är min hemstad numera, så det här blir en speciell helg för mig, avslutar Rosenqvist. Jag borde åtminstone hitta till depån den här gången! Vi vet att vi har ett bra paket och hela teamet vill verkligen ta den där första segern nu. Vi har inte riktigt fått till kvalen de senaste gångerna och prioritet den här helgen blir först och främst att göra ett bättre jobb där. Jag är övertygad om att vi kan nå hela vägen om vi startar långt fram på gridden.

Helgens tävlingar körs på gatorna mitt i hjärtat av Monaco, med den spektakulära Hercules-hamnen och dess armada av lyxyachter som kuliss. Varvet mäter 1.75 km och utgörs av delar av den berömda Formel 1-banan.

Monacos ePrix körs på lördag, med start kl. 16.00.

 

TIDSSCHEMA

FIA Formula E Championship
Rd. 5 – Monaco ePrix

Alla angivelser avser svensk tid

Lördag 13 maj
Fri träning 1: 08.00-08.45
Lotteri, kvalgrupper: 10.00
Fri träning 2: 10.30-11.00
Kval: 12.00-13.00
Race: 16.00 (51 varv)

 

MÄSTERSKAPSSTÄLLNING (topp fem)

FIA Formula E Championship
Efter 4/12 race

1: Sébastien Buemi (SUI), 76 p.
2: Lucas di Grassi (BRA), 71 p.
3: Nicolas Prost (FRA), 46 p.
4: Jean-Eric Vergne (FRA), 40 p.
5: Sam Bird (GBR), 33 p.

6: Felix Rosenqvist (SWE), 20 p.

Se komplett tabell här