Mager utdelning för Rosenqvist trots pole

R1Felix Rosenqvist körde till sig säsongens första pole position i europamästerskapet för Formel 3 vid helgens tävlingar på tyska Norisring, men fick trots genomgående bra fart dålig utdelning på gatorna i Nürnberg.

Rosenqvist var snabbast av fältets samtliga 26 förare i fredagens tidskval runt kalenderns kortaste bana, och gick segrande ur striden om pole position till helgens inledande race med en marginal på närmast ogreppbara tre tusendels sekund. Den småländske landslagsföraren visade därmed prov på fortsatt god stadsbaneform, en och en halv månad efter segern på gatorna i sydfranska Pau.

Rosenqvist tog också ledningen i lördagens inledande race, men föll sedan tillbaka efter en serie säkerhetsbilssituationer och tog målflagg som sexa (ett resultat han sedan upprepade i ett kaotiskt andra heat på söndagsmorgonen). I det sista loppet för helgen startade Rosenqvist trea, men berövades på alla chanser att nå ett framskjutet resultat när han drogs in i en masskollision redan i den första kurvan. 22-åringen kunde så småningom återuppta loppet på sista plats, och avancerade stadigt för att till slut korsa mållinjen som 11:a.

På sin väg upp genom fältet noterades Rosenqvist för tävlingens näst snabbaste varv.

- Rent resultatmässigt ytterligare en tung helg, men farten fanns där för att slåss i toppen – vilket vi också bevisade med pole i kvalet, säger Felix Rosenqvist. Saker och ting fortsätter att spöka för oss den här säsongen, och dessutom tycker jag att jag själv kunde ha gjort ett bättre jobb i racen den här helgen. Jag behöver nog inte ens säga att jag naturligtvis är här för att vinna race, men man lär sig faktiskt mer i motgång och jag tar med mig en del saker från den här helgen som kommer att göra mig till en mer komplett förare framöver. Det är bara att ta nya tag i Moskva, som blir en helt ny bana för mig, och försöka få bättre betalt för vår fart då.

EM-serien styr nu österut i Europa, när mästerskapet bryter ny mark i Ryssland helgen den 11-13 juli. Säsongens sjunde deltävling äger rum på Moscow Raceway i utkanterna av Moskva, och markerar det första internationella F3-arrangemanget någonsin på ryskt territorium.