Inför: Silverstone

Inför Silverstone

I helgen drar den igång – jakten på 2014 års EM-titel i Formel 3. Som värd för säsongens första sammandrabbning i FIA Formula 3 European Championship står brittiska Silverstone; en plats djupt förankrad i motorsportens DNA, och en bana som för ett år sedan gav Felix Rosenqvist en seger och ytterligare två pallplatser.

 

LAYOUT

Silverstone map


Längd:
5.901 km
Invigd:
1948
Varvrekord F3-EM:
1m53.831s (Alex Lynn, 2013)
Resultat 2013: 3:a/1:a/2:a
Antal varv (per race): 18

 

Silverstone är en omväxlande bana som har allt; från långa raksträckor som klassiska Hangar Straight, till extrema högfartskurvor och tekniska hårnålar. Den kanske mest mytomspunna sektionen av dem alla, S-kurvorna Maggotts/Becketts på banans baksida, ställer enorma krav på förarnas precision och bilens förmåga att snabbt ändra riktning – i en bra bit över 200 km/h. Andra förarfavoriter är Copse – som innan ombyggnationen av anläggningen 2010 var banans första kurva – och snabba Stowe Corner.

Silverstones varierande layout öppnar också upp för omkörningar. Varvet erbjuder ett flertal konkreta chanser för en snabbare förare att passera en konkurrent, men som alltid finns det ett par ställen som är särskilt lämpliga för en attack. De båda hårnålarna Village och The Loop i det så kallade Arena-området (Sektor 1) markerar ett gyllene tillfälle att bromsa sig förbi en rival, och även det efterföljande Brooklands/Luffield-komplexet är tacksamt utformat för omkörningar (vilket Felix själv demonstrerade förra året).

 

FELIX PERSPEKTIV:

”Jag ser verkligen fram emot den här säsongen, och Silverstone är en bana jag trivs på. Jag vann ett av racen där förra året, och var på pallen i alla tre, så jag åker definitivt dit med högt ställda mål. Samtidigt är det alltid svårt att veta vad man kan förvänta sig inför en premiär; testerna säger inte särskilt mycket, och det är först nu vi verkligen får reda på vart vi egentligen står. Det kommer att bli en spännande helg, och det är viktigt att få en bra start i våra försök att vinna EM-titeln. Jag känner mig mer än redo att dra igång!”

 

TIDSSCHEMA

OBS! Lokal tid (GMT+01:00). Svensk tid: GMT+02:00

Fredag 18 april
Fri träning 1: 09.00 (40 minuter)
Fri träning 2: 09.45 (35 minuter)
Kval 1: 13.40 (20 minuter)
Kval 2: 17.40 (20 minuter)

Lördag 19 april
Race 1: 10.20 (35 minuter)
Race 2: 13.20 (35 minuter)

Söndag 20 april
Race 3: 09.15 (35 minuter)

 

SÅ FUNGERAR DET

FIA Formula 3 European Championship är det officiella europamästerskapet för Formel 3. Varje tävlingshelg utgörs av tre race, som alla är 35 minuter (ca. 100 km) långa och värda lika många poäng enligt samma fördelningsstruktur som används i bland annat Formel 1 (25-18-15-12-10-8-6-4-2-1).

Startuppställningen till de tre racen avgörs av fredagens två tidskval, där det bara handlar om en enda sak: att köra så fort det över huvudtaget är möjligt över ett flygande varv.

Den förare som noterar det snabbaste varvet i det första kvalet får starta i pole position (längst fram) i lördagens Race 1, och den som toppar resultatlistan i det andra får ge sig iväg från samma fördelaktiga utgångsläge i Race 2. Den som är näst snabbast får starta från ruta två, trean från ruta tre o.s.v. Startuppställningen till Race 3 bestäms av varje förares näst bästa varvtid i det andra kvalet.

Hela kalendern för säsongen 2014 hittar du här.

 

STARTLISTA

FIA Formula 3 European Championship 2014 – team och förare

 

SÅ FÖLJER DU FELIX I HELGEN

HEMSIDA
Den centrala knutpunkten i rapporteringen är www.felixracing.se, som kommer att uppdateras fullt ut under helgen med rapporter från samtliga träningar, kval och race. Även andra relevanta nyheter, bilder, videoklipp och annan information kommer att göras tillgänglig på hemsidan. Här hittar du allt som rör Felix – och lite till.


TV

Samtliga helgens tre race direktsänds på Viasat och på www.fiaf3europe.com, där också live timing finns att tillgå under alla pass som körs. Under 2014 bidrar dessutom Eurosport med ytterligare fördjupning i ett magasinprogram efter varje deltävling.

TV-tider

Lördag 19 april
Race 1: 11.10 | Viasat Motor (LIVE)
Race 2: 14.15 | Viasat Motor (LIVE)

Söndag 20 april
Race 3: 10.05 | Viasat Sport (LIVE)


SOCIALA MEDIER

Interaktionen med fans och supportrar kommer huvudsakligen att äga rum på Facebook, där intresserade har möjlighet att själva kommentera, diskutera och ställa frågor om händelseförloppet på banan. Felix återfinns också på Twitter, där han twittrar om allt som rör hans karriär under namnet @FRosenqvist.