• måndag , 24 september 2018

Inför: Red Bull Ring

Pre-RBR

För drygt ett år sedan skrev Felix Rosenqvist in sig i historieböckerna när han som förste förare någonsin lyckades göra rent hus i FIA Formula 3 European Championship och vann samtliga tre race under en och samma helg. Platsen för den eftertryckliga uppvisningen var österrikiska Red Bull Ring – en av världens mest pittoreska racerbanor, belägen bland bergssluttningarna vid byn Spielberg i Steiermarks slående alplandskap. I helgen återvänder EM-fältet till den natursköna anläggningen - och för Rosenqvist, med champagnegaloppen från 2013 i färskt minne, är besöket hett efterlängtat…

 

I backspegeln

FIA F3 European Championship: Moscow Raceway (deltävling 7)
11-13/7


Red Bull Ring 2013: Felix först till tre i F3-EM
  

 

LAYOUT

250


Längd:
4.326 km
Invigd:
 1969 (som Österreichring)
Varvrekord F3: 1m25.921s (Felix Rosenqvist, 2013)
Resultat 2013 (Felix): 1/1/1
Racedistans (per race): 35 minuter

 

Redan från början av sin existens under baneret Österreichring (invigd 1969) betraktades Red Bull Ring som en extraordinärt snabb bana – även med dåtidens allt annat än säkerhetsmässiga mått mätt. Under 1990-talet kortades banan ner till sin nuvarande längd, men de höga hastigheterna förblev ett påtagligt signum och varvet utgörs idag av fyra rejäla raksträckor avdelade av en serie hårnålar och 90-graderskurvor.

Toppfart är en avgörande faktor på Red Bull Ring – framför allt i racetrim för att möjliggöra, eller försvara sig från, omkörningar – men man får heller inte glömma bort banans tekniska avslutande sektor som ställer helt andra krav på chassi och aerodynamik.

Medan inledningen av varvet närmast uteslutande handlar om häftiga accelerationer och hög fart i slutet av rakorna är den sista tredjedelen en helt annan historia. Här krävs högre nivåer av downforce för att generera så mycket grepp som möjligt i de snabba kurvorna, och det är denna paradox – balansgången mellan toppfart och tillräckligt fäste i slutet av varvet – som representerar den största utmaningen för teamen och förarna på Red Bull Ring.

 

FELIX PERSPEKTIV:

”Red Bull Ring kommer alltid att ha en speciell plats i mitt minne efter trippelsegern där förra året, och det är verkligen en bana jag trivs på. Den passar mig väldigt bra och jag skulle ljuga om jag påstod att vi inte har höga ambitioner den här helgen. Samtidigt måste vi vara realistiska och konstatera att det är våra rivaler som har satt tempot den senaste tiden, men vi har jobbat hårt sedan Moskva och har bland annat hittat ett par saker som definitivt ska bli intressanta att fortsätta utvärdera. Det återstår att se exakt hur långt det räcker och vart vi står, men jag känner mig optimistisk och ser väldigt mycket fram emot att komma tillbaka till Red Bull Ring.”

 

TIDSSCHEMA

Fredag 1 augusti
Fri träning 1: 13.45 (40 minuter)
Fri träning 2: 14.30 (40 minuter)
Kval 1: 18.05 (20 minuter)

Lördag 2 augusti
Race 1: 11.10 (35 minuter)
Kval 2: 17.25 (20 minuter)

Söndag 3 augusti
Race 2: 11.00 (35 minuter)
Race 3:
15.35 (35 minuter)

 

SÅ FUNGERAR DET – EN SNABBGUIDE TILL F3-EM

FIA Formula 3 European Championship är det officiella europamästerskapet för Formel 3. Varje tävlingshelg utgörs av tre race, som alla är 35 minuter (ca. 100 km) långa och värda lika många poäng enligt samma fördelningsstruktur som används i bland annat Formel 1 (25-18-15-12-10-8-6-4-2-1; de tio främsta i varje race tar poäng).

Startuppställningen till de tre racen avgörs i två separata tidskval, där det bara handlar om en enda sak: att köra så fort det över huvudtaget är möjligt över ett flygande varv.

Den förare som noterar det snabbaste varvet i det första kvalet får starta i pole position (längst fram) i lördagens Race 1, och den som toppar resultatlistan i det andra får ge sig iväg från samma fördelaktiga utgångsläge i Race 2. Den som är näst snabbast får starta från ruta två, trean från ruta tre o.s.v. Startuppställningen till Race 3 bestäms av varje förares näst bästa varvtid i det andra kvalet.

 

KALENDER

Hela kalendern för säsongen 2014 hittar du här.

 

STARTLISTA

FIA Formula 3 European Championship 2014 – team och förare

 

SÅ FÖLJER DU FELIX I HELGEN

HEMSIDA
Den centrala knutpunkten i rapporteringen är www.felixracing.se, som kommer att uppdateras fullt ut under helgen med rapporter från samtliga träningar, kval och race. Även andra relevanta nyheter, bilder, videoklipp och annan information kommer att göras tillgänglig på hemsidan. Här hittar du allt som rör Felix – och lite till.


TV
Samtliga helgens tre race direktsänds på www.fiaf3europe.com, där också live timing finns att tillgå under alla pass som körs. En banner med direktlänk till livestreamen kommer att göras tillgänglig från slider-flödet högst upp på startsidan av www.felixracing.se. I Sverige sänder Viasat från säsongens samtliga race, och under 2014 bidrar dessutom Eurosport med ytterligare fördjupning i ett magasinprogram efter varje deltävling.

TV-tider (svensk tid)

Lördag 2 augusti
Race 1: 11.00 | Viasat Motor (LIVE) / 22.15 | Viasat Motor (repris)

Söndag 3 augusti
Race 2: 11.00 | Viasat Motor (LIVE)
Race 3: 15.30 | Viasat Motor (LIVE)


SOCIALA MEDIER

Interaktionen med fans och supportrar kommer huvudsakligen att äga rum på Facebook, där intresserade har möjlighet att själva kommentera, diskutera och ställa frågor om händelseförloppet på banan. Felix återfinns också på Twitter, där han twittrar om allt som rör hans karriär under namnet @FRosenqvist.

Liknande inlägg