Inför: Nürburgring

Pre-Nbring-SWE

Nürburgring – belägen i de tyska Eifelbergen – är en av världens mest berömda racerbanor, och platsen för säsongens nionde deltävling i europamästerskapet för Formel 3. Felix Rosenqvist kommer till den tyska F1-anläggningen fast besluten att ta sig tillbaka upp på EM-pallen, två veckor efter att precis ha missat densamma på österrikiska Red Bull Ring.

 

I backspegeln

FIA F3 European Championship: Red Bull Ring (deltävling 8)
1-3/8

 

LAYOUT

Nurburgring-Sprint-Circuit-map

Längd: 3.629 km
Invigd:
1927
Varvrekord F3: 1m22.559s (Raffaele Marciello, 2013)
Resultat 2013 (Felix): 3/9/5
Racedistans (per race): 35 minuter

 

 

 

Nürburgring är ett namn som förpliktigar. Den ursprungliga slingan togs i bruk redan 1927 och betraktas av många som världens genom tiderna mest utmanande bana, eller som den trefaldige världsmästaren Jackie Stewart en gång uttryckte det: ”det gröna helvetet”.

Än idag kan vem som helst köra ett varv på den mer än 20 km långa ”Nordschleife” bakom ratten på sin egen bil, men sedan 1984 har majoriteten av tävlingarna på Nürburgring ägt rum på den betydligt kortare och säkrare Grand Prix-slingan – som fortsätter att arrangera Tysklands GP i Formel 1 vartannat år.

Helgens DTM- och F3-tävlingar körs också de på Grand Prix-banan, om än på en nedkortad version. Sträckningen domineras av medelsnabba kurvor och två långa raksträckor, som båda avslutas i bryska inbromsningszoner som också markerar banans bästa omkörningstillfällen. Traction – det vill säga bra fäste under acceleration från låg hastighet – är ofta avgörande på Nürburgring, och ett mekaniskt effektivt chassi kan bidra till stora tidsvinster gentemot konkurrenterna.

 

FELIX PERSPEKTIV:

”Vi tog ett steg i rätt riktning i Österrike för två veckor sedan, och vår uppgift i helgen blir att bygga vidare på det. Nürburgring är en bana som kräver bra traction ut ur de långsamma kurvorna, och det är något som brukar passa vår bil väl. Vi hade hyfsad fart där förra året, även om våra huvudrivaler var något starkare, och jag gjorde ett av mina bästa lopp den helgen när jag körde upp mig från sista till nionde plats i Race 2. Jag vill verkligen ta mig tillbaka upp på pallen nu – vi var nära senast på Red Bull Ring – och jag kommer som vanligt att ge allt för att lyckas med det.”

 

TIDSSCHEMA

Fredag 15 augusti
Fri träning 1: 12.25 (40 minuter)
Fri träning 2: 13.10 (40 minuter)
Kval 1: 18.15 (20 minuter)

Lördag 16 augusti
Race 1: 11.40 (35 minuter)
Kval 2: 18.35 (20 minuter)

Söndag 17 augusti
Race 2: 11.00 (35 minuter)
Race 3:
15.25 (35 minuter)

 

SÅ FUNGERAR DET – EN SNABBGUIDE TILL F3-EM

FIA Formula 3 European Championship är det officiella europamästerskapet för Formel 3. Varje tävlingshelg utgörs av tre race, som alla är 35 minuter (ca. 100 km) långa och värda lika många poäng enligt samma fördelningsstruktur som används i bland annat Formel 1 (25-18-15-12-10-8-6-4-2-1; de tio främsta i varje race tar poäng).

Startuppställningen till de tre racen avgörs i två separata tidskval, där det bara handlar om en enda sak: att köra så fort det över huvudtaget är möjligt över ett flygande varv.

Den förare som noterar det snabbaste varvet i det första kvalet får starta i pole position (längst fram) i lördagens Race 1, och den som toppar resultatlistan i det andra får ge sig iväg från samma fördelaktiga utgångsläge i Race 2. Den som är näst snabbast får starta från ruta två, trean från ruta tre o.s.v. Startuppställningen till Race 3 bestäms av varje förares näst bästa varvtid i det andra kvalet.

 

KALENDER

Hela kalendern för säsongen 2014 hittar du här.

 

STARTLISTA

FIA Formula 3 European Championship 2014 – team och förare

 

SÅ FÖLJER DU FELIX I HELGEN

HEMSIDA
OBS! Denna helg kommer www.felixracing.se inte att uppdateras lika frekvent som i vanliga fall. Rapporteringen från de respektive passen begränsas till kortare inlägg spridda i första hand via sociala medier. Bildgallerier och länkar till live-sändningarna av respektive race (läs mer under rubriken ”TV” nedan) kommer dock som vanligt att tillhandahållas. En heltäckande summering av helgen kommer också att publiceras på söndag eftermiddag.

Hör Felix själv berätta om anledningen till helgens korrigerade mediaupplägg:


TV
Samtliga helgens tre race direktsänds på www.fiaf3europe.com, där också live timing finns att tillgå under alla pass som körs. En banner med direktlänk till livestreamen kommer att göras tillgänglig från slider-flödet högst upp på startsidan av www.felixracing.se. I Sverige sänder Viasat från säsongens samtliga race, och under 2014 bidrar dessutom Eurosport med ytterligare fördjupning i ett magasinprogram efter varje deltävling.

TV-tider (svensk tid)

Lördag 16 augusti
Race 1: 11.30 | Viasat Sport (LIVE) / 23.15 | Viasat Motor (repris)

Söndag 17 augusti
Race 2: 10.50 | Viasat Sport (LIVE)
Race 3: 15.15 | Viasat Sport (LIVE)


SOCIALA MEDIER

Interaktionen med fans och supportrar kommer huvudsakligen att äga rum på Facebook, där intresserade har möjlighet att själva kommentera, diskutera och ställa frågor om händelseförloppet på banan. Felix återfinns också på Twitter, där han twittrar om allt som rör hans karriär under namnet @FRosenqvist.