Inför: Moscow Raceway

Pre-Moscow

I helgen bryter europamästerskapet för Formel 3 ny mark, när EM-serien för första gången gästar Ryssland och samtidigt slår läger längre österut än någonsin förut. Felix Rosenqvist är en av förarna på plats för det historiska besöket, som närmare bestämt tar fältet – och resten av DTM-cirkusen – till 3.9 km långa Moscow Raceway i utkanterna av Moskva.

I backspegeln

FIA F3 European Championship: Norisring (deltävling 6)
27-29/6

 

LAYOUT

Moscow-Raceway-map


Längd:
3.955 km
Invigd:
 2012
Varvrekord F3: första gången på kalendern
Resultat 2013 (Felix): inget race
Racedistans (per race): 35 minuter

 

Moscow Raceway slog upp sina portar så nyligen som 2012, och är därmed den yngsta banan på årets FIA Formula 3 European Championship-kalender. Faciliteterna håller en hög nivå och säkerheten på banan uppgår till det internationella bilsportförbundets senaste standard.

Varvet utgörs av en intressant mix av snabba och långsamma kurvor, och körs motsols. Förarna sätts på prov redan i Kurva 1; en mycket snabb vänster där man i utgången måste se till att hålla sig innanför den vita linjen trots frestelsen att tjäna tid genom ett vidare spår. De två första sektorerna domineras av tekniska kurvkombinationer som ställer stora krav på bilens förmåga att effektivt ändra riktning utan att balansen i chassit påverkas i alltför hög grad.

Den sista tredjedelen av varvet handlar uteslutande om toppfart längs den långa bakrakan, och om stabilitet under inbromsning till den skarpa, sista kurvan - där majoriteten av omkörningsförsöken under helgen också kommer att äga rum.

 

FELIX PERSPEKTIV:

”Det här är en helg jag ser fram emot av flera olika anledningar. För det första är Moscow Raceway en helt ny bana för min del, och jag har heller aldrig tidigare varit i Ryssland. Det ska bli intressant att få uppleva en ny kultur – racingen är bra på det sättet – och att få komma till en plats som vi aldrig tävlat på förut. Mer än någonting annat hoppas jag dock att vi kan omvandla den fart vi haft under de senaste månaderna till konkreta resultat. Vi har haft väldigt mycket otur den senaste tiden, men jag var på pole senast på Norisring och potentialen finns där när vi får allt att stämma. En av mina styrkor brukar vara att lära mig nya banor snabbt, och jag har kört en hel del simulatorvarv på Moscow Raceway. Det är självklart inte detsamma som att komma dit i verkligheten, men nu vet jag i alla fall åt vilket håll banan svänger! Jag känner mig väl förberedd inför helgen.”

 

TIDSSCHEMA

OBS! Lokal tid (GMT+04:00). Svensk tid: GMT+02:00.

Fredag 11 juli
Fri träning 1: 12.45 (40 minuter)
Fri träning 2: 13.30 (40 minuter)
Kval 1: 16.50 (20 minuter)

Lördag 12 juli
Race 1: 13.10 (35 minuter)
Kval 2: 17.40 (20 minuter)

Söndag 13 juli
Race 2: 12.50 (35 minuter)
Race 3:
17.25 (35 minuter)

 

SÅ FUNGERAR DET – EN SNABBGUIDE TILL F3-EM

FIA Formula 3 European Championship är det officiella europamästerskapet för Formel 3. Varje tävlingshelg utgörs av tre race, som alla är 35 minuter (ca. 100 km) långa och värda lika många poäng enligt samma fördelningsstruktur som används i bland annat Formel 1 (25-18-15-12-10-8-6-4-2-1; de tio främsta i varje race tar poäng).

Startuppställningen till de tre racen avgörs i två separata tidskval, där det bara handlar om en enda sak: att köra så fort det över huvudtaget är möjligt över ett flygande varv.

Den förare som noterar det snabbaste varvet i det första kvalet får starta i pole position (längst fram) i lördagens Race 1, och den som toppar resultatlistan i det andra får ge sig iväg från samma fördelaktiga utgångsläge i Race 2. Den som är näst snabbast får starta från ruta två, trean från ruta tre o.s.v. Startuppställningen till Race 3 bestäms av varje förares näst bästa varvtid i det andra kvalet.

 

KALENDER

Hela kalendern för säsongen 2014 hittar du här.

 

STARTLISTA

FIA Formula 3 European Championship 2014 – team och förare

 

SÅ FÖLJER DU FELIX I HELGEN

HEMSIDA
Den centrala knutpunkten i rapporteringen är www.felixracing.se, som kommer att uppdateras fullt ut under helgen med rapporter från samtliga träningar, kval och race. Även andra relevanta nyheter, bilder, videoklipp och annan information kommer att göras tillgänglig på hemsidan. Här hittar du allt som rör Felix – och lite till.


TV
Samtliga helgens tre race direktsänds på www.fiaf3europe.com, där också live timing finns att tillgå under alla pass som körs. En banner med direktlänk till livestreamen kommer att göras tillgänglig från slider-flödet högst upp på startsidan av www.felixracing.se. I Sverige sänder Viasat från säsongens samtliga race, och under 2014 bidrar dessutom Eurosport med ytterligare fördjupning i ett magasinprogram efter varje deltävling.

TV-tider (svensk tid)

Lördag 12 juli
Race 1: 11.00 | Viasat Sport (LIVE) / 18.00 | Viasat Motor (repris)

Söndag 13 juli
Race 2: 10.40 | Viasat Sport (LIVE)
Race 3: 15.15 | Viasat Motor (LIVE)


SOCIALA MEDIER

Interaktionen med fans och supportrar kommer huvudsakligen att äga rum på Facebook, där intresserade har möjlighet att själva kommentera, diskutera och ställa frågor om händelseförloppet på banan. Felix återfinns också på Twitter, där han twittrar om allt som rör hans karriär under namnet @FRosenqvist.