Inför: Hungaroring

Inför-Hungaroring

För tre veckor sedan körde Felix Rosenqvist hem säsongens första seger i europamästerskapet för Formel 3, när han triumferade i det klassiska stadsloppet Grand Prix de Pau i sydvästra Frankrike. I helgen fortsätter jakten på nya framgångar på Hungaroring utanför Budapest - och efter att ha toppat försäsongens officiella test på den ungerska F1-banan har Felix och Mücke Motorsport siktet inställt på vidare avancemang i EM-tabellen.

I backspegeln: Grand Prix de Pau (deltävling 3)

 

LAYOUT

300


Längd:
4.381 km
Invigd:
1986
Varvrekord F3: Första gången på kalendern
Resultat 2013: inget race
Racedistans (per race): 35 minuter

 

En av kalenderns långsammaste och mest knixiga banor. Hungaroring kräver maximal downforce, och avsaknaden av raksträckor gör att toppfart helt prioriteras bort i jakten på varvtid.

Layouten innehåller ett flertal tekniska kurvkombinationer, där svängarna leder in i varandra och ställer stora krav på bilens förmåga att ändra riktning på ett effektivt sätt - utan att balansen påverkas i alltför hög grad. Det är också viktigt att ta väl hand om däcken, som slits hårdare på Hungaroring än någon annanstans.

Banans tighta natur – den beskrivs i folkmun som ”Monaco utan barriärer” – gör omkörningar ytterst svåra att genomföra, och ett bra kval är därför nyckeln till ett starkt resultat.

 

FELIX PERSPEKTIV:

”Jag åker till Hungaroring med spänd förväntan – det här blir ett viktigt test för oss. Vi lyckades visserligen vinna i Pau senast, men vi är inte riktigt där vi borde vara med bilen – och Hungaroring är betydligt mer utslagsgivande för chassit. På en stadsbana som Pau handlar det om att bygga upp farten och lita på bilens mekaniska grepp, medan en mer traditionell bana ställer helt andra krav på till exempel aerodynamiken – så det är först den här helgen vi egentligen får veta hur stora framsteg vi gjort sedan Hockenheim. Jag toppade dock det officiella testet på Hungaroring i vintras och trivdes bra på banan då, så förhoppningsvis kan vi slåss i toppen även nu.”

 

TIDSSCHEMA

Fredag 30 maj
Fri träning 1: 12.45 (40 minuter)
Fri träning 2: 13.30 (40 minuter)
Kval 1: 17.35 (20 minuter)

Lördag 31 maj
Race 1: 11.10 (35 minuter)
Kval 2: 16.25 (20 minuter)

Söndag 1 juni
Race 2: 10.50 (35 minuter)
Race 3:
16.50 (35 minuter)

 

SÅ FUNGERAR DET

FIA Formula 3 European Championship är det officiella europamästerskapet för Formel 3. Varje tävlingshelg utgörs av tre race, som alla är 35 minuter (ca. 100 km) långa och värda lika många poäng enligt samma fördelningsstruktur som används i bland annat Formel 1 (25-18-15-12-10-8-6-4-2-1).

Startuppställningen till de tre racen avgörs i två separata tidskval, där det bara handlar om en enda sak: att köra så fort det över huvudtaget är möjligt över ett flygande varv.

Den förare som noterar det snabbaste varvet i det första kvalet får starta i pole position (längst fram) i lördagens Race 1, och den som toppar resultatlistan i det andra får ge sig iväg från samma fördelaktiga utgångsläge i Race 2. Den som är näst snabbast får starta från ruta två, trean från ruta tre o.s.v. Startuppställningen till Race 3 bestäms av varje förares näst bästa varvtid i det andra kvalet.

 

KALENDER

Hela kalendern för säsongen 2014 hittar du här.

 

STARTLISTA

FIA Formula 3 European Championship 2014 – team och förare

 

SÅ FÖLJER DU FELIX I HELGEN

HEMSIDA
Den centrala knutpunkten i rapporteringen är www.felixracing.se, som kommer att uppdateras fullt ut under helgen med rapporter från samtliga träningar, kval och race. Även andra relevanta nyheter, bilder, videoklipp och annan information kommer att göras tillgänglig på hemsidan. Här hittar du allt som rör Felix – och lite till.


TV
Samtliga helgens tre race direktsänds på www.fiaf3europe.com, där också live timing finns att tillgå under alla pass som körs. En banner med direktlänk till livestreamen kommer att göras tillgänglig från slider-flödet högst upp på startsidan av www.felixracing.se. I Sverige sänder Viasat LIVE från säsongens samtliga race, och under 2014 bidrar dessutom Eurosport med ytterligare fördjupning i ett magasinprogram efter varje deltävling.

TV-tider

Lördag 31 maj
Race 1: 11.00 | Viasat Sport (LIVE)   /   19.10 | Viasat Motor (repris)

Söndag 1 juni
Race 2: 10.40 | Viasat Sport (LIVE)   /   15.20 | Viasat Motor (repris)
Race 3: 16.40 | Viasat Motor (LIVE)


SOCIALA MEDIER

Interaktionen med fans och supportrar kommer huvudsakligen att äga rum på Facebook, där intresserade har möjlighet att själva kommentera, diskutera och ställa frågor om händelseförloppet på banan. Felix återfinns också på Twitter, där han twittrar om allt som rör hans karriär under namnet @FRosenqvist.