Inför: Hockenheim

Hockenheim--infor

Två veckor efter premiären på Silverstone intar FIA Formula 3 European Championship i helgen en annan klassisk Grand Prix-anläggning, när tyska Hockenheim välkomnar Felix och resten av F3-eliten för säsongens andra deltävling.

I backspegeln: Silverstone (deltävling 1)

 

LAYOUT

Hockenheim-map

Längd: 4.574 km
Invigd:
1932
Varvrekord F3:
1m32.599s (Felix Rosenqvist, 2011)
Resultat 2013: 8:a/10:a/1:a | 1:a/1:a/2:a
Racedistans (per race): 35 minuter

 

Ett av de mest säregna dragen för Hockenheim är något så exotiskt som en raksträcka som svänger. Denna svepande fullfartspassage i mitten av varvet – döpt till ”Parabolika” – skapar något av ett dilemma, då resten av varvet består av mer eller mindre snabba och tekniska kurvkombinationer. Balansgången mellan potentiellt raceavgörande toppfart i slutet av raksträckan och tillräckligt aerodynamiskt grepp under den resterande delen av varvet tvingar ofta teamen att kompromissa med bilens inställningar, vilket kan sätta föraren i en svårhanterlig situation där han antingen är för långsam rakt fram eller tappar tid i Motodromen – den tekniska sektionen strax före start och mål.

Kurva 1 är en av de absolut snabbaste på hela kalendern och tas i en bra bit över 200 km/h. Utgången består av en asfalterad avåkningszon som ibland utnyttjas lite väl frikostigt av förarna, vilket inte alltför sällan leder till bestraffningar eller rejäla avåkningar.

 

FELIX PERSPEKTIV:

”Hockenheim är en bana jag kan väldigt väl vid det här laget, och vi har alltid varit snabba där. Jag vann tre race där förra året, och det känns lite som hemmaplan både för mig och för teamet. Vi hade en riktigt dålig helg på Silverstone senast och jag ser Hockenheim som en väldigt viktig tävling för vår del. Vi måste vara betydligt närmare toppteamen än vad vi var i England, och det tror jag också att vi kan vara. Alla i teamet har jobbat oavbrutet sedan premiären för att förbättra vår prestanda och vi bör kunna ta ett ganska stort steg framåt den här helgen. Dessutom verkar det kunna bli en del regn, vilket alltid gör saker och ting extra intressanta.”

 

TIDSSCHEMA

Fredag 2 maj
Fri träning 1: 13.40 (40 minuter)
Fri träning 2: 14.25 (40 minuter)
Kval 1: 18.35 (20 minuter)

Lördag 3 maj
Race 1: 12.10 (35 minuter)
Kval 2: 15.40 (20 minuter)

Söndag 4 maj
Race 2: 11.00 (35 minuter)
Race 3:
15.25 (35 minuter)

 

SÅ FUNGERAR DET

FIA Formula 3 European Championship är det officiella europamästerskapet för Formel 3. Varje tävlingshelg utgörs av tre race, som alla är 35 minuter (ca. 100 km) långa och värda lika många poäng enligt samma fördelningsstruktur som används i bland annat Formel 1 (25-18-15-12-10-8-6-4-2-1).

Startuppställningen till de tre racen avgörs i två separata tidskval, där det bara handlar om en enda sak: att köra så fort det över huvudtaget är möjligt över ett flygande varv.

Den förare som noterar det snabbaste varvet i det första kvalet får starta i pole position (längst fram) i lördagens Race 1, och den som toppar resultatlistan i det andra får ge sig iväg från samma fördelaktiga utgångsläge i Race 2. Den som är näst snabbast får starta från ruta två, trean från ruta tre o.s.v. Startuppställningen till Race 3 bestäms av varje förares näst bästa varvtid i det andra kvalet.

Hela kalendern för säsongen 2014 hittar du här.

 

STARTLISTA

FIA Formula 3 European Championship 2014 – team och förare

 

SÅ FÖLJER DU FELIX I HELGEN

HEMSIDA
Den centrala knutpunkten i rapporteringen är www.felixracing.se, som kommer att uppdateras fullt ut under helgen med rapporter från samtliga träningar, kval och race. Även andra relevanta nyheter, bilder, videoklipp och annan information kommer att göras tillgänglig på hemsidan. Här hittar du allt som rör Felix – och lite till.


TV
Samtliga helgens tre race direktsänds på Viasat och på www.fiaf3europe.com, där också live timing finns att tillgå under alla pass som körs. Under 2014 bidrar dessutom Eurosport med ytterligare fördjupning i ett magasinprogram efter varje deltävling.

TV-tider

Lördag 3 maj
Race 1: 12.00 | Viasat Sport (LIVE) / 18.15 | Viasat Motor (repris)

Söndag 4 maj
Race 2: 10.50 | Viasat Sport (LIVE)
Race 3: 15.15 | Viasat Sport (LIVE)


SOCIALA MEDIER 

Interaktionen med fans och supportrar kommer huvudsakligen att äga rum på Facebook, där intresserade har möjlighet att själva kommentera, diskutera och ställa frågor om händelseförloppet på banan. Felix återfinns också på Twitter, där han twittrar om allt som rör hans karriär under namnet @FRosenqvist.