Inför: Hockenheim

Pre-Hockenheim-SWE

I söndags kraschade han våldsamt i Italien – i helgen är Felix Rosenqvist tillbaka på banan när 2014 års europamästerskap för Formel 3 når sitt slut på tyska Hockenheim.

Två segrar och en andraplats under förra årets finalhelg på samma bana lägger ribban högt för Rosenqvist, som också innehar det gällande varvrekordet för Formel 3 på den traditionsrika F1-anläggningen söder om Frankfurt. Öm eller inte – det är dags för den sista uppgörelsen i FIA Formula 3 European Championship 2014.


I backspegeln – senaste tävlingen

FIA F3 European Championship: Imola (deltävling 10)
10-12/10

 

LAYOUT – HOCKENHEIM

Hockenheim-map

Längd: 4.574 km
Invigd:
1932
Varvrekord F3:
1m32.599s (Felix Rosenqvist, 2011)
Resultat 2013 (Felix): 1:a/1:a/2:a
Racedistans (per race): 35 minuter

 

Ett av de mest säregna dragen för Hockenheim är något så exotiskt som en raksträcka som svänger. Denna svepande fullfartspassage i mitten av varvet – döpt till ”Parabolika” – skapar något av ett dilemma, då resten av banan består av mer eller mindre snabba och tekniska kurvkombinationer. Balansgången mellan potentiellt raceavgörande toppfart i slutet av raksträckan och tillräckligt aerodynamiskt grepp under den resterande delen av varvet tvingar ofta teamen att kompromissa med bilens inställningar, vilket kan sätta föraren i en svårhanterlig situation där han antingen är för långsam rakt fram eller tappar tid i Motodromen – den tekniska sektionen strax före start och mål.

Kurva 1 är en av de absolut snabbaste på hela kalendern och tas i en bra bit över 200 km/h. Utgången består av en asfalterad avåkningszon som ibland utnyttjas lite väl frikostigt av förarna, vilket inte alltför sällan leder till bestraffningar eller rejäla avåkningar.

 

FELIX PERSPEKTIV:

”Jag känner mig fortfarande stel efter kraschen i söndags, men förhoppningsvis är det inget som begränsar mig i min körning den här helgen. Det var en rejäl smäll, men nu blickar jag framåt och det ska bli kul att komma tillbaka till en av mina favoritbanor. Rent historiskt har finalen på Hockenheim varit det evenemang då vi presterat som allra bäst varje säsong, och faktum är att jag har vunnit race under just den helgen varje år sedan jag började tävla på EM-nivå i Formel 3. Det här blir därför det ultimata testet för vår del – och jag åker alltid till Hockenheim för att vinna. Jag kommer att göra allt för att avsluta den här säsongen så starkt det bara går.”

 

TIDSSCHEMA

Fredag 17 oktober
Fri träning 1: 12.15 (40 minuter)
Fri träning 2: 13.00 (40 minuter)
Kval 1: 15.05 (20 minuter)
Kval 2: 17.40 (20 minuter)

Lördag 18 oktober
Race 1: 10.25 (35 minuter)
Race 2: 16.10 (35 minuter)

Söndag 19 oktober
Race 3: 11.05 (35 minuter)

 

SÅ FUNGERAR DET – EN SNABBGUIDE TILL F3-EM

FIA Formula 3 European Championship är det officiella europamästerskapet för Formel 3. Varje tävlingshelg utgörs av tre race, som alla är 35 minuter (ca. 100 km) långa och värda lika många poäng enligt samma fördelningsstruktur som används i bland annat Formel 1 (25-18-15-12-10-8-6-4-2-1; de tio främsta i varje race tar poäng).

Startuppställningen till de tre racen avgörs i två separata tidskval, där det bara handlar om en enda sak: att köra så fort det över huvudtaget är möjligt över ett flygande varv.

Den förare som noterar det snabbaste varvet i det första kvalet får starta i pole position (längst fram) i lördagens Race 1, och den som toppar resultatlistan i det andra får ge sig iväg från samma fördelaktiga utgångsläge i Race 2. Den som är näst snabbast får starta från ruta två, trean från ruta tre o.s.v. Startuppställningen till Race 3 bestäms av varje förares näst bästa varvtid i det andra kvalet.

 

KALENDER

Hela kalendern för säsongen 2014 hittar du här.

 

STARTLISTA

FIA Formula 3 European Championship 2014 – team och förare

 

SÅ FÖLJER DU FELIX I HELGEN

HEMSIDA
Den centrala knutpunkten i rapporteringen är www.felixracing.se, som kommer att uppdateras fullt ut under helgen med rapporter från samtliga träningar, kval och race. Även andra relevanta nyheter, bilder, videoklipp och annan information kommer att göras tillgänglig på hemsidan. Här hittar du allt som rör Felix – och lite till.


TV
Samtliga helgens tre race direktsänds på www.fiaf3europe.com, där också live timing finns att tillgå under alla pass som körs. En banner med direktlänk till livestreamen kommer att göras tillgänglig från slider-flödet högst upp på startsidan av www.felixracing.se. I Sverige sänder Viasat från säsongens samtliga race, och under 2014 bidrar dessutom Eurosport med ytterligare fördjupning i ett magasinprogram efter varje deltävling.

TV-tider (svensk tid)

Lördag 18 oktober
Race 1: 10.15 | Viasat Motor (LIVE)
Race 2: 16.00 | Viasat Motor (LIVE)

Söndag 19 oktober
Race 3: 10.55 | Viasat Motor (LIVE)


SOCIALA MEDIER

Interaktionen med fans och supportrar kommer huvudsakligen att äga rum på Facebook, där intresserade har möjlighet att själva kommentera, diskutera och ställa frågor om händelseförloppet på banan. Felix återfinns också på Twitter, där han twittrar om allt som rör hans karriär under namnet @FRosenqvist.