Felix Rosenqvist tar plats bredvid F1-förare i Daytona 24-timmars

Daytona3

Felix Rosenqvist kommer att dela bil med bland andra Formel 1-föraren Lance Stroll i en stjärnspäckad satsning på det klassiska långloppet Rolex 24 at Daytona i USA i januari.

Rosenqvist och Stroll – goda vänner sedan tiden som teamkamrater i Formel 3 – får sällskap av ytterligare två av motorsportens mest talangfulla unga förare i form av Daniel Juncadella och Robin Frijns i en LMP2-bil (anmäld i högsta klassen) ombesörjd av teamet Jackie Chan DCR JOTA.

Kvartetten kommer i Daytona, förutom alla de ordinarie amerikanska toppnamnen, att ställas mot dubble F1-världsmästaren Fernando Alonso som en direkt konkurrent i en annan LMP2-bil.

Rolex 24 at Daytona är Amerikas största och mest prestigefyllda långlopp. Tävlingen avgörs på Daytona International Speedway i Florida och markerar den första riktiga höjdpunkten på den internationella racingkalendern varje år. Första upplagan kördes 1966.

- Det här blir antagligen något av det roligaste jag har provat på så här långt i min karriär, säger Felix Rosenqvist. Jag kommer att få köra ett av världens största race tillsammans med några av mina bästa vänner inom motorsporten, och dessutom tre av de allra snabbaste. Det blir verkligen något speciellt – jag ser väldigt mycket fram emot det. Vi ska ha kul, men också försöka slåss om segern. 

Rosenqvist, Stroll, Juncadella och Frijns känner varandra väl.

Kanadensiske Stroll var teamkamrat med Rosenqvist hos Prema Powerteam under smålänningens titelvinnande år i Formel 3-EM 2015, och tog sedan själv hem samma F3-mästerskap året därpå. Rosenqvist har också agerat förarcoach åt Stroll.

Stroll har under 2017 debuterat i Formel 1 för Williams-teamet, där han tillskrivit sig två rekord: dels som den yngste rookien någonsin att ta sig upp på pallen, och dels som den yngste genom tiderna att starta ett F1-lopp från första led.

Daniel Juncadella (Spanien) var under åren 2011-2012 en av Rosenqvists främsta rivaler i Formel 3. Båda hör till F3-historiens mest framgångsrika förare; både Rosenqvist och Juncadella har vunnit såväl den europeiska F3-titeln som de fristående storloppen Macau Grand Prix och Masters of F3.

Juncadella har på senare tid tävlat främst i tyska DTM och i GT-racing som fabriksförare för Mercedes.

Robin Frijns har ett av racingvärldens vassaste CV:n på juniornivå. Holländarens bagage är fyllt med titlar i både Formel BMW, Formel Renault 2.0 och Formula Renault 3.5 Series. Idag tillhör Frijns Audis fabriksförarpool; så sent som i september i år säkrade han ännu ett mästerskapsguld i Blancpain GT Series Sprint Cup. Frijns har också tävlat mot Rosenqvist i elbilsserien Formel E.

Samtliga fyra har erfarenhet av långloppsracing, men bara Stroll och Rosenqvist har tävlat i Rolex 24 at Daytona tidigare (båda två 2016).

- Den samling av talang vi har lyckats knyta till oss för Rolex 24 at Daytona är enormt spännande, säger David Clark på Jackie Chan DCR JOTA. För oss är detta en kvalitetsstämpel av stora mått. Lance, Felix, Daniel och Robin är några av de största förartalangerna som kommit fram i modern tid. Att ha dem alla i samma bil i ett så viktigt lopp som Daytona är en betydande milstolpe i vår historia.   

Jackie Chan DCR JOTA skapade tidigare i år rubriker när man, som nyetablerat LMP2-team, lyckades leda 24-timmarsracet i Le Mans i flera timmar och till slut placerade sina bilar som tvåa och trea totalt i den franska klassikern.

Det kinesiska teamet tog sedan silver i LMP2-kategorin i sportvagns-VM, FIA World Endurance Championship, under sin första säsong i mästerskapet.

2018 års upplaga av Rolex 24 at Daytona ser på förhand ut att bli en av de mest konkurrenskraftiga på många år. Loppet avgörs den 27-28 januari. Uppbyggnaden till tävlingen drar igång med det officiella testet ”Roar Before the 24″, där fältet får bekanta sig med Daytona International Speedway, den 5-7 januari.

Felix Rosenqvist befinner sig just nu i Hong Kong där Formel E-säsongen 2017-18 inleds nu till helgen.

 

MER INFORMATION

Rolex 24 at Daytona
Jackie Chan DCR JOTA
Föraruppställning

Felix Rosenqvist
Sverige, 26 år

Lance Stroll
Kanada, 19 år

Daniel Juncadella
Spanien, 26 år

Robin Frijns
Nederländerna, 26 år

 

Felix

 

 

 

 

Rosenqvist/Stroll

ROSJUN

 

 

 

 

Rosenqvist/Juncadella

Frijns

 

 

 

 

Robin Frijns