Felix Rosenqvist tar historisk Formel E-seger!

Berlin30

Felix Rosenqvist körde hem den så hett efterlängtade första segern i FIA Formula E Championship (Formel E) när han vann lördagens ePrix i Berlin och samtidigt blev den förste svensken någonsin att triumfera i det snabbväxande elbilsmästerskapet.

Rosenqvist vann dagens race före två tidigare Formel 1-stjärnor, brasilianaren Lucas Di Grassi och tyske hemmafavoriten Nick Heidfeld.

Segern är också den första någonsin i Formel E för Rosenqvists team Mahindra Racing, som funnits med i mästerskapet sedan introduktionen för tre år sedan men som fram till idag alltså aldrig fått beträda det översta steget på pallen.

- Det här är en väldigt stor seger för mig, och för hela teamet, säger Felix Rosenqvist. Jag är otroligt glad och stolt över att vi lyckades med detta, och det bevisar att känslan jag haft den senaste tiden – att vi har den här kapaciteten – var korrekt. Ett stort, stort tack till Mahindra Racing för ett fantastiskt jobb; de förtjänar verkligen den här segern.

Rosenqvist startade dagens lopp, som kördes på en tillfällig bana på Berlins numera nedlagda flygplats Tempelhof, som trea. En bra start innebar att han direkt tog sig upp på andraplatsen, bakom Di Grassi, och på det 22:a av tävlingens 44 varv lyckades svensken också ta sig förbi den meriterade brasilianaren med en omkörning in i första kurvan.

Därefter behöll Rosenqvist ledningen hela vägen in i mål, och vann till slut 2.2 sekunder före Di Grassi. Mahindra Racing-kollegan Heidfeld var distanserad med ytterligare två sekunder, medan fjärdeplatsen gick till trefaldige touring car-världsmästaren José María López (ARG). Femma – 17.888 sekunder efter Rosenqvist – blev regerande Formel E-mästaren Sébastien Buemi (SUI)*, också han en tidigare F1-förare.

Segern innebär att Felix Rosenqvist avancerar till fjärde plats i Formel E-tabellen.

- Det var ett riktigt bra race idag, avslutar Rosenqvist. Jag kom förbi López direkt i starten, och sedan såg jag att jag hade lite bättre fart än Di Grassi en bit in i loppet. När jag väl kom förbi handlade det om att inte göra några misstag och ta bilen i mål på säkrast möjliga sätt. En otrolig känsla, men nu måste vi ta nya tag och börja fokusera på morgondagen.

Formel E-helgen i Berlin fortsätter i morgon söndag med ytterligare ett race.

 

*Buemi diskvalificerades efter målgång på grund av för lågt däcktryck. 

 

RESULTAT (topp fem) – uppdaterat
FIA Formula E Championship
Berlin ePrix (Race 1), Tyskland

1: Felix Rosenqvist (SWE), 44 varv
2: Lucas Di Grassi (BRA), +2.232s
3: Nick Heidfeld (GER), +4.058s
4: José María López (ARG), +13.638s
5: Nicolas Prost (FRA), +19.068s

 

MÄSTERSKAPSSTÄLLNING - uppdaterad
FIA Formula E Championship
Efter 7/12 race

1: Sébastien Buemi (SUI), 132 p.
2: Lucas di Grassi (BRA), 110 p.
3: Nicolas Prost (FRA), 68 p.
4: Felix Rosenqvist (SWE), 65 p.
5: Nick Heidfeld (GER), 62 p.

Se komplett tabell här