Felix Rosenqvist tar första Super GT-pallen efter upphämtning i Thailand

small

Felix Rosenqvist bäddade för karriärens första pallplats i Super GT via en kraftig upphämtning vid helgens tävlingar på Chang International Circuit i Thailand, där han tillsammans med teamkamraten Kazuya Oshima slutade tvåa.

Rosenqvist stod för en uppseendeväckande comeback när han bakom ratten i Team LeMans-stallets Lexus LC500 avancerade från 11:e startruta – ett resultat av olycklig timing i ett regndrabbat och chansartat kval på lördagen – hela vägen upp till andra plats under sin stint i söndagens 66 varv långa race.

Rosenqvist passerade storstjärnor som 2009 års Formel 1-världsmästare Jenson Button (Honda) på sin väg fram genom fältet, och övertog så småningom andraplatsen genom en omkörning på pole position-innehavaren Hideki Mutoh (Honda) på varv 27.

Den 26-årige smålänningen satte därefter en radda snabbaste varv, och krympte luckan till ledande före detta F1-föraren och Lexus-kollegan Heikki Kovalainen från tio till två sekunder inom loppet av några varv.

Rosenqvist gick in för sitt obligatoriska depåstopp på varv 36, varpå Oshima övertog sittbrunnen och jakten på ledande Kovalainen – som bara ett varv därefter i sin tur lämnade över till sin teamkamrat Kamui Kobayashi.

Kobayashi och Oshima följdes åt under resten av loppet, samtidigt som en tredje Lexus-förare i form av Yuhi Sekiguchi lyckades blanda sig i segerstriden och tillfälligt ta sig förbi Oshima för andra plats.

Sekiguchi fick dock betala dyrt för sin våldsamma offensiv när han körde slut på bensin på det allra sista varvet, och Oshima kunde ta tillbaka andraplatsen.

I mål var Rosenqvist/Oshima-ekipaget bara 2.8 sekunder bakom segrande Kovalainen/Kobayashi, i vad som markerade Team LeMans-stallets första pallplats den här säsongen och Rosenqvists första i en ung Super GT-karriär som ännu bara omfattat tre race.

I och med söndagens resultat avancerar Rosenqvist/Oshima nu till fjärde plats i Super GT-tabellen, bara sex poäng bakom ledande Kovalainen.

- Ett riktigt, riktigt bra lopp och det är kul att få stå på Super GT-pallen redan i mitt tredje race, säger Felix Rosenqvist (som avstod den föregående deltävlingen på Suzuka på grund av kolliderande åtaganden i Formel E). Vi hade oflyt i kvalet och missade fönstret när banan var som bäst, men vi visste att farten fanns där och att vi lika gärna hade kunnat slåss om pole. Det kändes bra att få bevisa det i racet; vi flög verkligen fram idag. Tack till Kazuya, Team LeMans och Lexus för ett resultat som vi alla kan vara väldigt stolta över.

Helgens tävlingar i Thailand utgjorde halvtid för Super GT-säsongen 2018, som i övrigt utspelas uteslutande på japansk mark. Nästa race i mästerskapet körs på Fuji Speedway i början av augusti.

Innan dess ska Felix Rosenqvist emellertid bege sig till New York, där den stora Formel E-finalen avgörs den 14-15 juli.

 

RESULTAT (topp fem)

Super GT
Race 4/8 | Buriram (Thailand)

1: H.Kovalainen (FIN)/K.Kobayashi (JPN), 66 varv
2: F.Rosenqvist (SWE)/K.Oshima (JPN), +2.860s
3: Y.Kunimoto (JPN)/K.Yamashita (JPN), +12.969s
4: Y.Tachikawa (JPN)/H.Ishiura (JPN), +38.836s
5: H.Mutoh (JPN)/D.Nakajima (JPN), +42.813s

Se fullständiga resultat

 

MÄSTERSKAPSSTÄLLNING (topp fem)

Super GT
Efter 4/8 race

1: H.Kovalainen (FIN), 35 p.
2: N.Yamamoto (JPN)/J.Button (GBR), 32 p.
3: T.Matsuda (JPN)/R.Quintarelli (ITA), 31 p.
4: F.Rosenqvist (SWE)/K.Oshima (JPN), 29 p.
5: R.Hirakawa (JPN)/N.Cassidy (NLZ), 29 p.

Se fullständig tabell