Felix Rosenqvist sätter tempot i Rom – men bryter i ledning

RomFE-14

Felix Rosenqvist tvingades för andra gången på tre race att bryta ett Formel E-lopp i ledning när han fick se ännu en potentiell seger gå upp i rök i den första upplagan av Roms E-Prix på lördagen.

Rosenqvist var i storform när Formel E-cirkusen för allra första gången slog läger på italiensk mark, och noterades för snabbaste tid i såväl den fria träningen som i det efterföljande kvalet – där svensken stod i en klass för sig. Via ett spektakulärt varv runt den tekniska stadsbanan lade han beslag på pole position mer än sex tiondelar före närmaste konkurrent; den näst största kvalmarginalen någonsin i Formel E.

Rosenqvist har därmed kört till sig pole position totalt sex gånger på 19 försök i sin alltjämt förhållandevis korta Formel E-karriär. Ingen annan förare har ett bättre kvalsnitt.

Väl i racet fortsatte sedan saker och ting enligt plan. Rosenqvist försvarade sin ledning in i första kurvan, höll jagande Sam Bird (GBR) på behörigt avstånd fram till depåstoppen, och fortsatte sedan att leda fram till det 22:a varvet av 33 – då katastrofen dock blev ett faktum.

Hjulupphängningen på Rosenqvists Mahindra Racing-bil brast plötsligt, och 26-åringen tvingades med stor frustration att parkera för gott. Bakomvarande Bird fortsatte sedan till seger före regerande mästaren Lucas di Grassi (BRA) och tysken André Lotterer.

Felix Rosenqvist tvingades tidigare i år att bryta även Mexico Citys E-Prix i ledning, den gången på grund av ett batterifel.

- Otroligt tungt och ett väldigt tråkigt slut på en i övrigt fantastiskt bra dag, säger Felix Rosenqvist. Vi var snabbast på fria träningen, snabbast i kvalet med god marginal, och ledde varje varv av racet fram till dess. Det går inte att göra så mycket mer. Det är tufft att ta, men hela teamet har gjort ett kanonjobb. Vi har visat att vi faktiskt var snabbast på banan här i helgen och jag tror att budskapet i alla fall har gått fram på den fronten.

Mahindra Racing undersöker för närvarande exakt vilken del av hjulupphängningen som givit vika.

- Jag tog en kerb i Kurva 12 på precis samma sätt som jag gjort hela dagen, men just den här gången brast det av någon anledning, avslutar Felix Rosenqvist. Jag vet inte varför, men jag vet av tidigare erfarenhet att sådant här helt enkelt händer ibland. Jag tycker att vi förtjänade den här segern och jag är väldigt nöjd med min körning. Vi får ta med oss allt det positiva, analysera vad som gick fel, och komma tillbaka lika starkt nästa gång.

I och med dagens motgång halkar Rosenqvist ner till tredje plats i förarmästerskapet, där han nu är 37 poäng bakom ledande Jean-Eric Vergne (FRA). Nästa Formel E-race avgörs mitt i hjärtat av Paris om två veckor.

RESULTAT (topp fem)

ABB FIA Formula E Championship
Race 7/12 | Rom E-Prix

1: Sam Bird (GBR), 33 varv
2: Lucas di Grassi (BRA), +0.970s
3: André Lotterer (GER), +9.518s
4: Daniel Abt (GER), +10.167s
5: Jean-Eric Vergne (FRA), +17.444s

DNF: Felix Rosenqvist (SWE), +11 varv

Se fullständiga resultat

 

MÄSTERSKAPSSTÄLLNING (topp fem)
Efter 7/12 race

1: Jean-Eric Vergne (FRA), 119 p.
2: Sam Bird (GBR), 101 p.
3: Felix Rosenqvist (SWE), 82 p.
4: Sébastien Buemi (CHE), 60 p.
5: Daniel Abt (GER), 50 p.

Se fullständig tabell