Felix Rosenqvist räddar viktiga EM-poäng i Pau

Felix38

Felix Rosenqvists ambition att försvara förra årets seger i prestigefyllda Grand Prix de Pau förbyttes till en jakt på värdefulla mästerskapspoäng när FIA Formula 3 European Championship i helgen intog Frankrike för 2015 års upplaga av det klassiska gatloppet.

Rosenqvist drabbades av trafik – ett återkommande fenomen på den trånga stadsbanan – i båda fredagens två tidskval, och tvingades konstatera att hans dittills obrutna svit av pole positions under årets EM-säsong till slut punkterats. 23-årige Rosenqvist fick istället nöja sig med 14:e, 9:e respektive 11:e startposition i helgens tre race; ett tufft utgångsläge på en bana ökänd för sina begränsade omkörningsmöjligheter.

- Tyvärr försvann chansen att slåss om pallen redan under kvalen, men det är sådant som tyvärr kan hända på den här typen av banor, säger Felix Rosenqvist. I normala fall tror jag inte på tur eller otur, men den här gången ligger det åtminstone väldigt nära till hands. Jag fick trafik på i princip alla mina flygande varv; det var helt otroligt. Jag försökte backa av och skapa en lucka till bilarna framför, men det var lönlöst. Vi var inte snabbast på banan den här helgen, men vi hade definitivt fart för betydligt mer.

Rosenqvists bästa resultat under helgen levererades i lördagens Race 2, då han från nionde startruta avancerade till en slutlig femteplats i mål – bland annat efter att spektakulärt ha kört om thailändaren Alexander Albon på yttern i över 220 km/h. I söndagens avslutande race blev Rosenqvist sedan sexa. Totalt kördes 18 mästerskapspoäng in under helgen, då Rosenqvist också noterades för näst snabbaste varv i Race 1.

- Vi fick dålig utdelning i förhållande till vad vi hade förväntat oss inför helgen, men med tanke på hur saker och ting utvecklades tycker jag ändå att vi begränsade skadan ganska bra, avslutar Rosenqvist. Jag tappade en del poäng på täten i mästerskapet, men det är 24 race kvar och vi kommer att slå tillbaka.

Nästa deltävling för FIA Formula 3 European Championship avgörs på ultrasnabba Monza-banan i Italien den 29-31 maj. Felix Rosenqvist ligger alltjämt trea totalt i EM-sammandraget, nu 54 poäng bakom ledande Antonio Giovinazzi (som vann söndagens final i Pau).