Felix Rosenqvist öppnar poängkontot i Blancpain GT Series Sprint Cup

Felix Rosenqvist, Brands Hatch 5

Felix Rosenqvist och teamkamraten Tristan Vautier (Frankrike) körde hem säsongens första poäng i Blancpain GT Series Sprint Cup när mästerskapet nådde brittiska Brands Hatch i helgen.

Duon – som tävlar för det franska teamet AKKA-ASP i en Mercedes-AMG GT3 – slutade nia i söndagens huvudrace på den utmanande och kraftigt kuperade banan utanför London, där 37 bilar kom till start under en helg som bjöd på exceptionellt jämn racing.

Rosenqvist tog sig enkelt vidare från de två inledande omgångarna (Q1 och Q2) i lördagens tidskval, och slog sedan till med en femteplats i det avgörande segmentet Q3 – bara två tiondelar från pole position. Mästerskapets konkurrenskraft demonstrerades tydligt av en titt i resultatlistan, där smått otroliga 14 bilar noterades för tider inom en halv sekund runt det 3.9 km långa varvet.

I söndagens kvalrace, som avgör startuppställningen till det efterföljande huvudloppet, tappade Rosenqvist/Vautier sedan fyra placeringar genom ett dåligt depåstopp. En niondeplats i mål betydde samma position på gridden i den avslutande sammandrabbningen, där Rosenqvist tog hand om den inledande stinten och lämnade över till Vautier som sjua.

Fransmannen fick sedan släppa två bilar förbi sig under slutvarven när motorn tappade effekt på grund av ett tekniskt problem, men kunde till slut ändå inkassera den svensk-franska konstellationens två första poäng för säsongen i kraft av en slutlig niondeplats.

Innan depåstoppet hade Rosenqvist noterats för tredje snabbaste varv bland de förare som genomförde den första stinten.

- Det här var ännu en helg när farten egentligen fanns där för mer, så just nu är jag lite besviken, säger Felix Rosenqvist. Det är alltid kul att ta poäng – och det är allt annat än enkelt i den här konkurrensen – men vi hade kunnat slåss om pallen och fick inte den utdelning vi borde ha fått. Jag har haft en del stolpe ut nu på slutet där resultaten av olika orsaker inte har blivit vad de hade kunnat, både i GT och i Indy Lights, och det är dags att ändra på det. Jag vill tillbaka högst upp på pallen så snart som möjligt, och att lyckas med det är min främsta målsättning på kort sikt nu under sommaren. Jag ser fram emot att ge det ett försök igen i USA om bara några dagar.

Nästa deltävling i Blancpain GT Series Sprint Cup avgörs på tyska Nürburgring den första helgen i juli. Redan på tisdag reser Rosenqvist dock till anrika Indianapolis Motor Speedway i USA för säsongens fjärde deltävling i Indy Lights (12-14 maj).

 

RESULTAT
Blancpain GT Series Sprint Cup | Brands Hatch (Storbritannien)

1: C.Mies/E.Ide (Audi R8 LMS)
2: B.Schneider/J.Szymkowiak (Mercedes-AMG GT3)
3: M.Soulet/A.Soucek (Bentley Continental GT3)
4: R.Bell/A.Parente (McLaren 650S GT3)
5: M.Stockinger/F.Perera (Audi R8 LMS)

9: T.Vautier/F.Rosenqvist (Mercedes-AMG GT3)