Felix Rosenqvist med och skriver historia när Formel E intar New York

NYC

I helgen skrivs ett nytt stycke motorhistoria, när staden som aldrig sover – New York – för första gången någonsin står värd för en internationell racingtävling. Innovativa elbilsmästerskapet Formel E bryter återigen ny mark i en världsmetropol av största möjliga mått; och Felix Rosenqvist står som ensam svensk på startlinjen med Manhattans dramatiska skyline som kuliss.

I decennier har motorsporten trånat efter det som länge såg ut att förbli en dröm: ett race i centrala New York City. Den drömmen blir nu äntligen till verklighet, när Formel E-fältet slår läger i Red Hook, Brooklyn, för ett historiskt ögonblick och två högintressanta race i ett raffinerat mästerskapsläge.

Felix Rosenqvist kommer till New York direkt från Japan, där han under den gångna helgen körde hem sin första pallplats i det extrema formelbilsmästerskapet Super Formula. På den amerikanska östkusten är det dock återigen smålänningens Mahindra Racing M3Electro som står redo för nya elektriska strider – fem veckor efter den emotionella segern i Berlins ePrix.

- Jag är extremt förväntansfull inför den här helgen, säger Felix Rosenqvist. Det blir något väldigt speciellt att tävla i New York City, speciellt i det här läget efter segern i Berlin. Jag tror att vi har goda möjligheter att fortsätta på den vägen även i New York, även om banan i Brooklyn skiljer sig rejält från den på Tempelhof. Det finns några väldigt tighta sektioner och min gissning är att den kommer framkalla en hel del misstag. Nyckeln blir att göra färre än våra konkurrenter!

Med en seger och en andraplats senast i Berlin har Rosenqvist etablerat sig på tredje plats i Formel E-tabellen inför helgens tävlingar, 39 poäng bakom andraplacerade Lucas di Grassi (BRA) och 71 bakom regerande mästaren Sébastien Buemi (SUI).

Trots att mästerskapet nu går in i ett avgörande skede, med bara finalen i kanadensiska Montreal kvar på kalendern efter visiten i New York, har Buemi tvingats ge återbud till helgens evenemang på grund av kolliderande åtaganden i sportvagns-VM på Nürburgring. Schweizaren ersätts tillfälligt av GP2-mästaren Pierre Gasly (FRA), en av Rosenqvists rivaler i Super Formula.

Närmast bakom Rosenqvist (86 inkörda poäng) i tabellen jagar Nicolas Prost (FRA, 72 p.), följd av Nick Heidfeld (GER, 63 p.). Totalt står maximala 58 poäng på spel i New York, och lika många i Montreal om två veckor.

- Det är ett avgörande läge på säsongen, men vi måste vara realistiska och inse vilka det är vi egentligen slåss mot, resonerar Rosenqvist. Jag är extremt nöjd med en tredjeplats i tabellen som nykomling i det här mästerskapet, och mitt stora mål nu är att försvara den. Vi har ingen stor lucka bakåt och jag är övertygad om att vi kommer bli utsatta för stor press i den kampen. Jag tar ett race i taget.

Banan i New York är centralt belägen i Red Hook, Brooklyn, och mäter knappt två kilometer. Läget är spektakulärt, med vyer över såväl nedre Manhattan som Frihetsgudinnan och Liberty Island.

En annan unik aspekt av helgens tävlingar är den stora skillnaden i distans mellan det första racet på lördag och det avslutande på söndag. Race 1 går över 43 varv, medan 49 ska köras i Race 2 – en avgörande faktor i ett mästerskap där energieffektivitet är A och O.

- Vi kommer kunna använda mycket mer energi i lördagsracet än på söndag, avslutar Rosenqvist. Man kommer fortfarande behöva tänka strategiskt även i det första loppet, men det blir stor skillnad på hur vi lägger upp saker och ting från den ena dagen till nästa – sex varv är mycket i Formel E. Den som har ett bra race på lördagen behöver absolut inte per automatik ha det på söndagen. Jag tycker att det skapar en ganska intressant dynamik.

Löpande rapportering från helgens tävlingar kommer, som alltid, att tillhandahållas främst på Felix Rosenqvists officiella Facebook-sida. Tidsskillnaden mellan Sverige och New York är sex timmar. Lördagens race körs kl. 22.00 svensk tid, och söndagens kl. 19.00.

 

TIDSSCHEMA

FIA Formula E Championship
New York City ePrix, USA

Alla angivelser avser svensk tid

Fredag 14 juli
Shakedown: 23.00-23.30

Lördag 15 juli
Fri träning 1: 14.00-14.45
Fri träning 2: 16.30-17.00
Kval: 18.00-19.00
New York City ePrix – Race 1: 22.00

Söndag 16 juli
Fri träning: 13.00-13.45
Kval: 15.00-16.00
New York City ePrix – Race 2: 19.00

 

MÄSTERSKAPSSTÄLLNING (topp fem)

FIA Formula E Championship
Efter 8/12 race

1: Sébastien Buemi (SUI), 157 p.
2: Lucas di Grassi (BRA), 125 p.
3: Felix Rosenqvist (SWE), 86 p.
4: Nicolas Prost (FRA), 72 p.
5: Nick Heidfeld (GER), 63 p.

Se komplett tabell här