Felix Rosenqvist laddar för historiskt race i den eviga staden

Felix Rosenqvist (SWE), Mahindra Racing, Mahindra M4Electro.

Alla vägar bär till Rom: i helgen tar Felix Rosenqvist och hans konkurrenter fasta på de bevingade orden när Formel E återigen skriver ett nytt stycke motorsporthistoria.

Roms E-Prix är ett av säsongens mest efterlängtade evenemang. Italiens racingkultur är mer än väl dokumenterad, och ett lopp på gatorna i landets huvudstad har sedan allra första början funnits högst upp på Formel E-agendan.

Nu blir drömmen alltså verklighet. På lördag står den eviga staden – ständigt aktuell alltsedan antikens storhetsdagar – för första gången värd för det innovativa elbilsmästerskapet, och Rosenqvist ser fram emot seriens återkomst till Europa (där också de nästkommande tre deltävlingarna körs).

- Rom är ett av de riktigt stora racen den här säsongen, och ett av dem jag själv har sett fram emot allra mest, säger Felix Rosenqvist. Det är första loppet någonsin för Formel E i Italien, som är en av hörnstenarna i hela motorsportkulturen. Banan verkar dessutom riktigt häftig med stora höjdskillnader, vilket vi normalt sett inte får så mycket av på traditionella stadsbanor. Jag tror att detta är ett av de viktigaste racen någonsin för Formel E, tillsammans med ett lopp i Japan i framtiden.

På tal om Japan; Rosenqvist kommer till Rom bara några dagar efter förra helgens debut i Super GT i den uppgående solens rike. Ett intensivt resande från andra sidan jorden sammanfaller den här gången med ett hektiskt schema på plats i Rom – där Rosenqvists Formel E-team Mahindra Racing har ett flertal aktiviteter inplanerade med italienska samarbetspartnern Pininfarina.

- Det här är en av de mest intensiva veckorna för mig i år, men det är väldigt kul att vi har sådant stöd här i Italien och det är också en del av livet som racerförare, fortsätter Rosenqvist. Det känns som att Formel E-säsongen startar om lite nu. Det har varit ett relativt långt uppehåll sedan Punta del Este, och jag tror det är välbehövligt för alla att vara tillbaka i Europa. Resorna blir mindre krävande från och med nu och vi kan lägga mer tid på att utveckla vårt paket.

Helgens race i Rom markerar starten på den andra halvan av Formel E-säsongen. Rosenqvist kommer till Italien som tvåa i mästerskapet, 30 poäng bakom ledande Jean-Eric Vergne, efter en mixad säsongsinledning där två segrar blandats med en del tekniska problem som kostat värdefulla poäng – inte minst i Mexico City där 26-åringen tvingades bryta i ledning.

- Vi har haft några medelmåttiga race den senaste tiden när det gäller rena resultat, men om man tittar närmare på vår faktiska prestanda har vi all anledning att vara optimistiska inför den andra halvan av säsongen, avslutar Rosenqvist. Det har varit ett antal småfel som kostat oss många poäng, men det positiva är att vi har förstått varför och kan lägga det bakom oss. Det blir skoj att ta sig an en ny bana i helgen och jag känner mig riktigt motiverad att nå ett bra resultat här i Rom.

Roms E-Prix avgörs på lördag, med racestart kl. 16.00. Precis som vanligt sänds loppet direkt på Eurosport.

 

TIDSSCHEMA
Alla angivelser avser svensk tid

ABB FIA Formula E Championship
Race 7/12 | Rom E-Prix

Lördag 14 april
Fri träning 1: 08.00-08.45
Fri träning 2: 10.30-11.00
Kval: 12.00-13.00
Race: 16.00

 

MÄSTERSKAPSSTÄLLNING (topp fem)
Efter 6/12 race

1: Jean-Eric Vergne (FRA), 109 p.
2: Felix Rosenqvist (SWE), 79 p.
3: Sam Bird (GBR), 76 p.
4: Sébastien Buemi (CHE), 52 p.
5: Nelson Piquet Jr. (BRA), 45 p.

Se fullständig tabell