Felix Rosenqvist i medaljstrid vid Formel E-final i Montreal

Felix Rosenqvist

Tio race, fyra pallplatser, en seger och två pole positions: Felix Rosenqvists debutsäsong i elbilsserien Formel E har givit ett resolut eko på den internationella racingscenen. Med bara en deltävling kvar – helgens final i Montreal, Kanada – är Rosenqvist mitt uppe i en rafflande medaljstrid, axel mot axel med mästerskapets allra mest rutinerade toppnamn; och med en liten men teoretisk titelchans.

När Formel E-säsongen 2016-17 inleddes i Hong Kong i oktober stod Felix Rosenqvist som förste svensk någonsin på startlinjen i världens just nu mest innovativa racingmästerskap. Det nya, elektriska äventyret fick också en flygande start, när smålänningen i sitt allra första race slog till med tävlingens snabbaste varv och därmed omedelbart öppnade sitt poängkonto – som sedan dess har fyllts på i allt snabbare takt.

Första pallplatsen inkasserades (från pole position) redan i den andra deltävlingen i afrikanska Marrakesh, och när mästerskapet nådde Berlin tidigare under sommaren kom också det stora genombrottet när Rosenqvist levererade såväl sin egen som sitt team Mahindra Racings första Formel E-seger.

Framgångsvågen fortsatte sedan i det historiska evenemanget i New York för två veckor sedan, där Rosenqvist slutade tvåa med Manhattans mäktiga skyline som kuliss.

Med tre pallplatser på de senaste fyra racen tar sig Rosenqvist an helgens final på gatorna i centrala Montreal med stort självförtroende. 25-åringen ligger trea totalt i Formel E-tabellen inför besöket i Kanada, som klart bäste rookie med mer än dubbelt så många poäng som näst bäste nykomling.

Framför sig i sammandraget har Rosenqvist regerande mästaren Sébastien Buemi (SUI) och brasilianaren Lucas di Grassi, och närmast bakom jagar britten Sam Bird, Frankrikes Nicolas Prost, tyske Mahindra Racing-kollegan Nick Heidfeld samt Jean-Eric Vergne (FRA).

Bortsett från Rosenqvist har samtliga förare i topp sju varit en konstant del av Formel E sedan premiärsäsongen 2014-15.

- Jag är väldigt nöjd med att ha en så här framskjuten position i mästerskapet med bara en deltävling kvar, säger Felix Rosenqvist. Det var inget jag hade räknat med när säsongen började, och att se sitt namn där uppe bland så många rutinerade och snabba förare känns verkligen inspirerande. Samtidigt vet jag vad jag själv och teamet kan, och vi är inte här av någon tillfällighet. Vi har visat att vi kan matcha de allra bästa och det tänker vi försöka fortsätta med i Montreal.

Faktum är att Rosenqvist går in i helgens final som en av fyra förare – bredvid Buemi, di Grassi och Bird – med fortsatt chans att de facto bärga den åtråvärda Formel E-titeln. Sannolikheten för ett sådant utfall är för Rosenqvists del dock liten; avståndet upp till ledande Buemi skrivs till 53 poäng, med 58 på spel i Montreal. Di Grassi, på andra plats, är 43 poäng före Rosenqvist.

Mer realistisk är då kampen om tredjeplatsen, som av allt att döma blir stenhård. Rosenqvist åtnjuter just nu ett litet övertag på fyra poäng över närmsta hotet Sam Bird, som vann båda loppen senast i New York, men det är många fler än så som finns med i matchen om bronset. Alla förare ner till sjundeplacerade Vergne, 30 poäng bakom Rosenqvist, är i påtagligt slagläge.

- Mitt stora mål den här helgen blir att försvara tredjeplatsen, och det kommer inte bli lätt, avslutar Rosenqvist. Bird hade en riktigt bra helg senast, och jag tycker att det är helt öppet mellan tre-fyra av oss. Banan i Montreal är ny för alla, vilket kan vara en liten fördel för mig. Jag brukar kunna anpassa mig fort och rent layoutmässigt verkar det vara ett snabbt varv med en del intressanta höjdskillnader. Det är något vi normalt inte ser så mycket av i Formel E. Jag är extremt taggad och kommer verkligen göra allt för att avsluta säsongen på bästa möjliga sätt.

Formel E-finalen i Montreal avgörs över två race, precis som varit fallet vid de senaste tävlingarna i Berlin och New York. Helgens första heat körs på lördag, innan säsongen avslutas på söndag. Båda loppen startar kl. 22.00 svensk tid och visas i direktsändning på Eurosport 1.

 

TIDSSCHEMA

FIA Formula E Championship
Montreal ePrix, Kanada

Alla angivelser avser svensk tid

Lördag 29 juli
Fri träning 1: 14.00-14.45
Fri träning 2: 16.30-17.00
Kval: 18.00-19.00
Montreal ePrix (Race 1): 22.00

Söndag 30 juli
Fri träning 1: 14.00-14.45
Fri träning 2: 16.30-17.00
Kval: 18.00-19.00
Montreal ePrix (Race 2): 22.00

 

MÄSTERSKAPSSTÄLLNING (topp fem)

FIA Formula E Championship
Efter 10/12 race

1: Sébastien Buemi (SUI), 157 p.
2: Lucas di Grassi (BRA), 147 p.
3: Felix Rosenqvist (SWE), 104 p.
4: Sam Bird (GBR), 100 p.
5: Nico Prost (FRA), 84 p.

Se komplett tabell här