Felix Rosenqvist i medaljstrid när Formel E avgörs i New York

NYC44


För ett år sedan lyckades Formel E-etablissemanget bryta historisk mark när man som första aktör någonsin tog motorsporten in i centrala New York – och gjorde verklighet av en tidigare närmast otänkbar dröm. I helgen är man tillbaka i Red Hook, Brooklyn, för det stora avgörandet av 2017-18 års säsong; och Felix Rosenqvist finns med i den täta medaljstriden.

Den andra upplagan av New York City E-Prix utlovar redan på förhand stor dramatik. Efter en lång och minnesvärd säsong, som tagit Rosenqvist och hans konkurrenter jorden runt, ställs allt nu på sin spets i två direkt avgörande finalrace – med Manhattans slående skyline som spektakulär kuliss.

- New York är speciellt på så många olika sätt, och det är svårt att tänka sig en bättre lämpad finalstad, säger Felix Rosenqvist (som varit på plats i USA i ett par dagar). Hela inramningen här är unik; Manhattan på andra sidan floden, och det första man ser på väg in i depån på morgonen är Frihetsgudinnan. Det är stort att Formel E har lyckats etablera sig här och jag är extremt sugen på ett riktigt bra resultat i helgen.  

Rosenqvist, som initialt ledde mästerskapet efter två raka segrar i Hong Kong och Marrakesh i vintras, kommer till New York som femma i förartabellen efter ett par tuffa race den senaste tiden.

Chansen att vinna den åtråvärda elbilstiteln omintetgjordes i en kollision med totalledande Jean-Eric Vergne senast i Zürich, men Mahindra Racing-svensken är fortfarande med i kampen om i första hand bronset – trots att han tvingats bryta två race (Mexico City och Rom) med tekniska problem från ledarposition.

Faktum är att Rosenqvist rent av har en matematisk chans att nå silvret i årets mästerskap, men med ett avstånd på 54 poäng upp till andraplacerade Sam Bird – och maximala 58 att slåss om i Brooklyn – är den möjligheten i praktiken mikroskopisk.

Istället är det alltså striden om tredjeplatsen som får stå i fokus för Rosenqvist den här helgen, då två race ska köras i sann finalanda till skillnad mot det enda som vanligtvis äger rum under ett Formel E-evenemang.

Den numera Monaco-bosatte Värnamo-sonen ställs dock inte mot vilket motstånd som helst i jakten på bronset: trea och fyra just nu är nämligen de två senaste Formel E-mästarna, Lucas di Grassi och Sébastien Buemi (båda två med meriter från Formel 1). Rosenqvist går in i helgens final bara 15 poäng bakom di Grassi som just nu håller till på bronsplatsen, och endast sex poäng efter Buemi.

Vidöppet, med andra ord.

- Det är klart att jag vill ta en topp tre-placering i mästerskapet, men mitt mål den här säsongen var att vinna titeln och det kommer jag inte att lyckas med, fortsätter Rosenqvist pragmatiskt. Jag var trea som rookie redan i fjol och det känns lite tråkigt att slåss om samma placering ett år senare – men samtidigt får man konstatera att vi tappat minst 50 poäng bara på de två brutna racen i Mexiko och Rom. Vi har haft farten under större delen av säsongen och just därför vore det väldigt skönt att få avsluta på topp här i New York och vinna ett race igen. Det är målet. 

Felix Rosenqvist tog sig upp på pallen i New York förra året, då han slutade tvåa bakom Bird efter en lång kamp om segern i det andra av de två race som kördes. Inför helgens besök har banan, belägen i Red Hook-distriktet i Brooklyn, delvis byggts om och förlängts med ett helt nytt parti direkt efter start.

Helgens två race körs på lördag (21.30 svensk tid) respektive söndag (21.00 svensk tid). Båda loppen sänds LIVE på Eurosport.

#FelixRosenqvist #FanBoost

 

TIDSSCHEMA
Alla angivelser avser svensk tid

ABB FIA Formula E Championship
Race 11&12/12 | New York City E-Prix

Lördag 14 juli
Fri träning 1: 13.30-14.15
Fri träning 2: 16.00-16.30
Kval: 17.30-18.30
Race (45 varv): 21.30

Söndag 15 juli
Fri träning: 14.30-15.15
Kval: 17.00-18.00
Race (43 varv): 21.00

 

MÄSTERSKAPSSTÄLLNING(topp fem)

ABB FIA Formula E Championship
Efter 10/12 race

1: Jean-Eric Vergne (FRA), 163 p.
2: Sam Bird (GBR), 140 p.
3: Lucas di Grassi (BRA), 101 p.
4: Sébastien Buemi (CHE), 92 p.
5: Felix Rosenqvist (SWE), 86 p.

Se fullständig tabell