Felix Rosenqvist fyra efter rejäl upphämtning i Santiago

Felix Rosenqvist stod för en kraftig upphämtning i lördagens Formel E-race i Santiago, Chile, när han avancerade tio placeringar på sin väg mot fjärde plats och viktiga mästerskapspoäng.

Rosenqvist gick in i helgens tävling – den första någonsin för Formel E på chilensk mark – som ledare av förarsammandraget efter två raka segrar i Hong Kong och Marrakesh, men fick inte däcken att fungera i kvalet och fick nöja sig med en ovanligt blygsam 14:e plats på gridden (en placering före Mahindra Racing-kollegan Nick Heidfeld).

Väl i racet lyckades den Monaco-bosatte smålänningen dock slå tillbaka. Efter 37 intensiva varv hade Rosenqvist ryckt fram hela vägen till fjärde plats, bland annat via ett mycket snabbt depåstopp under en helg när internationella bilsportförbundet FIA slopat den tidigare minimitiden som varit i bruk i samband med det obligatoriska bilbytet.

Rosenqvist tog till slut målflagg mindre än tre sekunder bakom förre Formel 1-föraren Jean-Eric Vergne, som avgick med segern före Techeetah-stallkamraten André Lotterer. Vergne övertog därmed ledningen i förarsammandraget från Rosenqvist – som alltjämt är tvåa. Fem poäng skiljer toppduon åt när fyra av 12 race är körda.

- Det här var ett riktigt svårt race, säger Felix Rosenqvist. Förhållandena i kvalet passade oss dåligt, och från 14:e ruta har man alltid en lång resa. Jag var tvungen att spara mycket energi och hålla koll på batteritemperaturen samtidigt som jag behövde slå mig fram så fort som möjligt genom fältet; en svår kombination. Lyckligtvis fick vi till ett riktigt bra depåstopp, vilket underlättade en hel del. Jag hade en väldigt bra känsla i bilen efter det, men ville inte riskera för mycket i trafiken som uppstod framme i täten. Sådana här race är otroligt viktiga för mästerskapet – det gäller att ta så många poäng som möjligt även när det inte klaffar fullt ut, och det tycker jag att vi gjorde med den här fjärdeplatsen i helgen.

Nästa Formel E-race avgörs i Mexiko City den 3 mars.

RESULTAT (topp fem)

ABB FIA Formula E Championship
Race 4/12 | Santiago E-Prix

1: Jean-Eric Vergne (FRA), 37 varv
2: André Lotterer (GER), +1.154s
3: Sébastien Buemi (CHE), +1.959s
4: Felix Rosenqvist (SWE), +2.793s
5: Sam Bird (GBR), +4.490s

Se fullständiga resultat

 

MÄSTERSKAPSSTÄLLNING (topp fem)
Efter 4/12 race

1: Jean-Eric Vergne (FRA), 71 p.
2: Felix Rosenqvist (SWE), 66 p.
3: Sam Bird (GBR), 61 p.
4: Sébastien Buemi (CHE), 37 p.
5: Nelson Piquet Jr. (BRA), 33 p.

Se fullständig tabell