Felix Rosenqvist fullföljer karriärens första Le Mans 24-timmars

LeMans110

Felix Rosenqvist har fullföljt sitt livs första Le Mans 24-timmars, världens mest mytomspunna långlopp.

Rosenqvist debuterade i den franska storklassikern när den 85:e upplagan i ordningen avgjordes under helgen, och kunde tillsammans med teamkamraterna Ben Hanley (Storbritannien) och Henrik Hedman (Sverige) ta sin DragonSpeed-ORECA med startnummer #21 i mål på en sammanlagd 15:e plats.

Trion tävlade i loppets näst snabbaste klass, LMP2, där man klassificerades som 13:e ekipage bland 25 startande efter att ha förlorat ungefär en timmes effektiv körtid på grund av olika tekniska problem under främst den tidiga söndagsmorgonen.

DragonSpeed-gänget tillryggalade totalt 343 varv runt den 13.629 km långa Circuit de la Sarthe-banan i den södra delen av Le Mans, vilket motsvarar drygt 467 mil.

- Jag är både rätt trött, tom och stolt just nu, säger Felix Rosenqvist. Det känns grymt att ha genomfört ett helt Le Mans 24-timmars redan så här i debuten, både för min del och för Ben och Henrik som inte heller kört det här loppet förut. Jag tycker att vi alla tre kan vara stolta över det vi gjort, utan egentligen ett enda misstag från någon av oss på hela racet. Det här har varit en otrolig erfarenhet som jag tar med mig resten av karriären.

Loppet i Le Mans kördes under lördag-söndag, och gick dagtid i tryckande högsommarhetta – något som satte såväl bilar som förarbesättningar under extra stora prov. Ändå tog 49 av 60 bilar den minst sagt efterlängtade målflaggan när loppet avslutades kl. 15.00 på söndagen.

Rosenqvist satte DragonSpeed-bilens bästa varvtid i både kval och race, och öppnar upp för fler starter i framtiden.

- Det här var egentligen framför allt någonting jag ville göra för att se och lära, avslutar Rosenqvist. Jag hoppas få möjlighet att köra Le Mans flera gånger i framtiden, och den här erfarenheten har varit ovärderlig. Det händer så otroligt mycket på ett dygn och man går igenom många olika faser, och det är bra att få känna på. Tack till DragonSpeed, Ben och Henrik för ett fint samarbete!

2017 års upplaga av Le Mans 24-timmars vanns totalt av Porsches LMP1-trio Brendon Hartley/Timo Bernhard/Earl Bamber med 367 körda varv.

 

RESULTAT (topp fem)

LMP2

Le Mans 24-timmars
Circuit de la Sarthe, Frankrike

1: H.Tung/T.Laurent/O.Jarvis, 366 varv
#38 Jackie Chan DC Racing 
ORECA 07 Gibson

2: N.Piquet Jr./D.H-Hansson/M.Beche, 364 varv
#13 Vaillante Rebellion
ORECA 07 Gibson

3: T.Gommendy/A.Brundle/D.Cheng, 363 varv
#37 Jackie Chan DC Racing 
ORECA 07 Gibson

4: A.Negrao/N.Panciatici/P.Ragues, 362 varv
#35 Signatech Alpine Matmut
Alpine A470 Gibson

5: W.Owen/F.Albuquerque/H.de Sadeleer, 362 varv
#32 United Autosports
Ligier JSP217 Gibson


13: F.Rosenqvist/H.Hedman/B.Hanley, 343 varv
#21 DragonSpeed
ORECA 07 Gibson

Se kompletta resultat här