Felix Rosenqvist femma i Fuji 500 km

slider

Felix Rosenqvist och teamkamraten Kazuya Oshima slutade på femte plats i fredagens 500-kilometerslopp på Fuji Speedway i Japan, drygt tio sekunder från pallen i säsongens andra Super GT-race.

Team LeMans-duon fick en stark start på deltävlingen vid foten av Mt. Fuji när Oshima kvalade in Lexus-bilen som tvåa, och i det nästan tre timmar långa loppet fanns man sedan också länge med i striden om pallplatserna.

Från utgångsläget i första startled tog Oshima hand om den första stinten, där japanen dock tappade tre placeringar och så småningom växlade över till Rosenqvist som femma.

Smålänningen kom ut ur depån cirka åtta sekunder bakom närmaste konkurrent, men arbetade sig metodiskt ikapp bilarna framför under en effektiv 40-varvsstint – och när Oshima sedan tog över ratten igen för de sista 35 varven (av 110) var duon uppe på tredje plats.

Dessvärre föll saker och ting inte riktigt ut som man hoppats på under resan fram till mål, där det alltså istället blev en slutlig femteplats i ett race där Team LeMans-stallet hedrade minnet av den nyligen bortgångne chefsingenjören Kenji Yamada.

Loppet på Fuji Speedway vanns av Nissan-paret Ronnie Quintarelli (ITA) / Tsugio Matsuda (JPN), som därmed övertog ledningen totalt i Super GT.

Rosenqvist/Oshima ligger sjua efter säsongens första två deltävlingar.

- En ganska odramatisk helg för vår del, säger Felix Rosenqvist. Vi får vara relativt nöjda med topp fem, men efter att ha startat i första led hade vi hoppats på mer. Kazuya gjorde ett bra jobb i kvalet och vi vet att vi har bra fart över ett varv. Tyvärr var det inte riktigt lika bra i racet, särskilt inte i den sista stinten där vi tappade två placeringar, men vi gjorde vad vi kunde och fick ändå med oss ett helt OK resultat.

Nästa deltävling för Super GT körs på Formel 1-banan Suzuka den 19-20 maj. Felix Rosenqvist kommer dock att stå över den tävlingen på grund av kolliderande åtaganden i Formel E vid Berlins E-Prix (19 maj).

Loppet på Suzuka blir det enda Rosenqvist avstår under en i övrigt fullskalig Super GT-säsong.

 

RESULTAT (topp fem)

Super GT
Race 2/8 | Fuji 500 km

1: T.Matsuda (JPN)/R.Quintarelli (ITA), Nissan, 110 varv
2: H.Kovalainen (FIN)/S.Tsuboi (JPN), Lexus, +9.738s
3: Y.Tachikawa (JPN)/H.Ishiura (JPN), Lexus, +23.450s
4: J.Rossiter (GBR)/Y.Sekiguchi (JPN), Lexus, +33.144s
5: F.Rosenqvist (SWE)/K.Oshima (JPN), Lexus, +35.326s

Se fullständiga resultat

 

MÄSTERSKAPSSTÄLLNING (topp fem)

Super GT
Efter 2/8 race

1: T.Matsuda (JPN)/R.Quintarelli (ITA), Nissan, 26 p.
2: K.Tsukakoshi (JPN)/T.Kogure (JPN), Honda, 21 p.
3: N.Yamamoto (JPN)/J.Button (GBR), Honda, 17 p.
4: H.Kovalainen (FIN)/S.Tsuboi (JPN), Lexus, 15 p.
5: R.Hirakawa (JPN)/N.Cassidy (NZL), Lexus, 15 p.

7: F.Rosenqvist (SWE)/K.Oshima (JPN), Lexus, 14 p.

Se fullständig tabell