Felix Rosenqvist en vinnare direkt i USA

Felix Rosenqvist, St. Petersburg (4)

Felix Rosenqvist presenterade sig omedelbart för den amerikanska racingpubliken när han omvandlade pole position till seger vid säsongspremiären för formelbilsserien Indy Lights på gatorna i St. Petersburg, Florida, i helgen.

Rosenqvist – som tagit steget över Atlanten efter att ha säkrat EM-guldet i Formel 3 under 2015 – vann det andra och avslutande av helgens två race på söndagseftermiddagen svensk tid, i ett lopp som han ledde från start till mål och i vilket han också noterades för snabbaste varv.

Rosenqvist tävlar för det Indiana-baserade teamet Belardi Auto Racing och är den förste svensken någonsin i mästerskapets 25-åriga historia att vinna ett Indy Lights-race.

- Grymt häftigt att kunna vinna under min första helg här i USA, utbrister Felix Rosenqvist. Det är verkligen helt fantastiskt. Bilen var nästan perfekt i det andra loppet och jag vill tacka teamet för ett kanonjobb. En riktigt bra start på säsongen, men jag har alltid trivts på stadsbanor och det är en varierande kalender i Indy Lights. Jag vet att det finns lopp som inte kommer passa mig lika bra, så det gäller att fortsätta jobba hårt om vi ska vara kvar på samma höga nivå som här i St. Petersburg.

24-årige Rosenqvist inledde premiären med besked på den trånga stadsbanan på Floridas västkust, och toppade båda fredagens träningspass innan han körde till sig en andra- respektive förstaplats på gridden till helgens två race i ett händelserikt tidskval.

I det första loppet – som han alltså inledde som tvåa – fick Rosenqvist dock nöja sig med en slutlig sjundeplats, sedan motorn av misstag ställts in för regn inför start och därmed förlorat 30 procent av sin effekt.

- Det var vårt misstag och det kostade oss värdefulla poäng, fortsätter Rosenqvist. Det finns en inställning för regn som ökar körbarheten i motorn och gör den mindre aggressiv när det är halt, men på torrt vill man förstås ha så mycket kraft som möjligt. Vi hade en del andra problem också, men det var det främsta. Jag hade ingen fart över huvud taget på rakorna och blev omkörd hur lätt som helst. Under omständigheterna är jag faktiskt nöjd med att ha räddat några poäng där, och framför allt med att ha ställt saker och ting tillrätta på allvar i det andra loppet.

I söndagens Race 2 ledde Rosenqvist alltså sedan från start till mål och inkasserade maximala 32 poäng.

Nästa deltävling för Indy Lights körs på Phoenix International Raceway, den första av tre ovalbanor på kalendern, den 1-2 april.

- Vi testade i Phoenix inför säsongen, och det var en oerhört viktig dag, avslutar Rosenqvist. Det var första gången för mig på en oval, och det är en helt annan typ av körning än jag är van vid. Där handlar det mycket om erfarenhet och jag kommer få ta mig an de loppen på ett lite mer försiktigt sätt. Förhoppningsvis finns farten där också, men det är mer av ett oskrivet kort för mig än de vanliga banorna.

Felix Rosenqvist lämnar premiären i St. Petersburg som trea och bäst placerade nykomling i mästerskapstabellen, bara två poäng bakom ledande Félix Serrallés (Puerto Rico) – för övrigt en av Rosenqvists forna konkurrenter i Formel 3.

 

RESULTAT

Indy Lights | St. Petersburg (Florida, USA)

Race 2

1: Felix Rosenqvist (SWE)
2: Kyle Kaiser (USA)
3: Zach Veach (USA)
4: Félix Serrallés (PRI)
5: André Negrão (BRA)

Race 1

1: Félix Serrallés (PRI)
2: Scott Hargrove (CAN)
3: Kyle Kaiser (USA)
4: Santiago Urrutia (URU)
5: RC Enerson (USA)

7: Felix Rosenqvist (SWE)

 

Felix Rosenqvist, St. Petersburg (3)