Felix Rosenqvist dominerar på Monza

Felix Rosenqvist, Monza 5

Felix Rosenqvist dominerade helgens EM-deltävling för Formel 3 på italienska Monza och vann samtliga tre race på den legendariska F1-banan från pole position.

Rosenqvist satte tempot direkt under fredagens fria träning, och fortsatte sedan på den inslagna vägen genom att toppa båda de efterföljande tidskvalen. Från pole position i det 35 bilar stora startfältet kunde han sedan kontrollerat ratta sin Prema Powerteam-bil till tre eftertryckliga segrar, och för andra gången i karriären gå helt obesegrad genom en EM-helg (första trippelsegern kom i Österrike 2013).

Rosenqvists seger i söndagens avslutande Race 3 var Värnamo-sonens femte så här långt under säsongen, och hans 20:e totalt i FIA Formula 3 European Championship – där han vunnit fler race än någon annan förare i mästerskapets historia.

- En fantastisk helg, säger Felix Rosenqvist. Alla i teamet har verkligen presterat på topp och det är stort att få ta sig upp överst på pallen tre gånger om på just Monza, som jag anser är den kanske svåraste banan att vinna på. Det är många långa rakor och det är svårt att hålla undan för bilarna bakom när man klyver luften själv längst fram. Stort tack till teamet, som givit mig en grym bil den här helgen.

Trots Rosenqvists trippel kompromissades den poängmässiga utdelningen i Italien av ett beslut att avbryta helgens andra och tredje race i förtid. Orsaken var en lång rad dramatiska krascher, som fick till följd att mindre än 75 % av de respektive tävlingsdistanserna kunde fullföljas och att halva poäng därmed delades ut i båda heaten.

- Tyvärr blev det jag som drabbades hårdast av beslutet att dela ut halva poäng, men det är inget jag kan påverka, avrundar Rosenqvist. Det är tråkigt att en del inte tar större hänsyn ute på banan och att det ska behöva få de här konsekvenserna. Det var typiskt att det skulle hända under en helg när vi hade kunnat ta in ännu mer i mästerskapet, men jag har gjort mitt jobb och kan inte vara annat än nöjd med tre pole positions och tre segrar.

Felix Rosenqvist är fortsatt trea i EM-sammandraget, men har närmat sig tabelltoppande Antonio Giovinazzi (Italien) och totaltvåan Charles Leclerc (Monaco) betänkligt och är nu bara 22 poäng från ledning.

Närmast för FIA Formula 3 European Championship väntar nu ett tre veckor långt tävlingsuppehåll, innan motorerna vaknar till liv igen på belgiska Spa-Francorchamps den 19-21 juni.