Felix Rosenqvist avslutar med topp fem i Formel E-finalen

NYC-50

Felix Rosenqvist avslutade 2017-18 års säsong av ABB FIA Formula E Championship med ett topp fem-resultat vid den stora finalen i New York, under en helg då han också noterades för snabbaste varv på banan i Red Hook, Brooklyn.

Rosenqvist fick förvisso ingen bra inledning i den amerikanska metropolen när han korsade mållinjen som 14:e man i det första av helgens två finalrace – där hans Mahindra Racing-bil vid ett tillfälle plötsligt stannade helt och krävde omstart – men visade ändå att potentialen fanns där för betydligt mer genom att slå till med snabbaste varv i loppets slutskede.

I det andra och avslutande racet på söndagen spelade Rosenqvist en mer framträdande roll. Från nionde startruta avancerade han snabbt till sjunde plats i starten, och när han sedan lyckades passera de båda Jaguar-förarna Nelson Piquet Jr. och Mitch Evans var femteplatsen i hamn.

Rosenqvist behöll sin position in i mål, och avslutade därmed sin andra Formel E-säsong i en mer positiv anda efter en problematisk sommar i det stadigt växande elbilsmästerskapet.

De två finalloppen i New York vanns av Lucas di Grassi (Audi) och Jean-Eric Vergne (Techeetah), som också säkrade förartiteln framför Manhattans imponerande skyline.

- Den här helgen summerar egentligen hela säsongen väldigt väl, säger Felix Rosenqvist. Det har varit både upp och ner. Vi var snabba emellanåt, inte minst i slutet av det första racet när jag också satte snabbaste varv, men tyvärr inte i tillräckligt långa perioder. Vi lyckades inte få däcken att jobba som vi ville och det kostade oss mycket i både kval och race. Mot bakgrund av det känns det ändå helt OK att få med sig en femteplats härifrån, för jag tror att det var det maximala vi kunde uppnå.

Totalt har Rosenqvist under Formel E-säsongen 2017-18 kört hem två segrar, tre pole positions och två snabbaste varv. Han avslutar säsongen som sexa totalt i förarmästerskapet med 96 inkörda poäng, mer än dubbelt så många som Formel 1-meriterade Mahindra Racing-stallkamraten Nick Heidfeld (11:a totalt, 42 poäng) noterat.

Mahindra Racing slutar på fjärde plats i teammästerskapet.

Rosenqvists två segrar under säsongen kom i Hong Kong och Marrakesh. Han tvingades också att bryta i ledning i såväl Mexico City som Rom.

- Det har varit en säsong med blandade känslor och både med- och motgång, summerar Rosenqvist. Det började fantastiskt och slutade inte riktigt som vi hade hoppats, men överlag är jag nöjd med min egen insats och vi har visat att vi kan matcha vem som helst i det här fältet på en bra dag. Tack till hela gänget på Mahindra Racing som slitit dag som natt för att ge oss bästa tänkbara förutsättningar. Vi har vunnit och förlorat ihop och kan vara stolta över det vi gjort.

Felix Rosenqvist fortsätter precis som planerat under resten av året att tävla i det japanska sportbilsmästerskapet Super GT. Nästa tävling där avgörs på Fuji Speedway den 4-5 augusti.

 

RESULTAT (topp fem)

ABB FIA Formula E Championship
New York City E-Prix (USA)

Race 1 – lördag

1: Lucas di Grassi (BRA), 43 varv
2: Daniel Abt (GER), +0.965s
3: Sébastien Buemi (CHE), +2.583s
4: Tom Dillmann (FRA), +4.090s
5: Jean-Eric Vergne (FRA), +4.679s

14: Felix Rosenqvist (SWE), +35.452s 
(snabbaste varv)

Se fullständiga resultat

 

Race 2 – söndag

1: Jean-Eric Vergne (FRA), 43 varv
2: Lucas di Grassi (BRA), +0.508s
3: Daniel Abt (GER), +1.287s
4: Sébastien Buemi (CHE), +1.780s
5: Felix Rosenqvist (SWE), +12.146s

Se fullständiga resultat

 

MÄSTERSKAPSSTÄLLNING (topp sex)

ABB FIA Formula E Championship
Efter 12/12 race

1: Jean-Eric Vergne (FRA), 198 p.
2: Lucas di Grassi (BRA), 144 p.
3: Sam Bird (GBR), 143 p.
4: Sébastien Buemi (CHE), 125 p.
5: Daniel Abt (GER), 120 p.
6: Felix Rosenqvist (SWE), 96 p.

Se fullständig tabell