Felix Rosenqvist avslutar med ny seger i säsongsfinalen

Felix Rosenqvist avrundade sin titelvinnande säsong i FIA Formula 3 European Championship med en ny seger vid helgens final på tyska Hockenheim.

Rosenqvist, som säkrade EM-titeln redan vid den föregående deltävlingen på Nürburgring för tre veckor sedan, vann det sista av helgens tre finalrace och är därmed den förste föraren någonsin som samlat ihop mer än 500 poäng (508) i FIA F3 European Championship under en säsong.

Den 23-årige Värnamo-föraren slutade dessförinnan trea i såväl det första som det andra loppet på Hockenheim, där han också slog till med en pole position och två snabbaste varv under en helg när fokus annars låg på att stötta Prema Powerteam-kollegan Jake Dennis i jakten på medalj i mästerskapssammandraget. Dennis (Storbritannien) slutar trea i totalen, med Antonio Giovinazzi (Italien) som tvåa.

- Det här är verkligen ett perfekt avslut på säsongen, säger Felix Rosenqvist. Det kändes lite speciellt att köra utan press för en gångs skull – det gör man nästan aldrig på den här nivån – men det var aldrig några problem att fokusera. Det viktigaste den här helgen var att få till ett så bra slutresultat som möjligt för teamet, och jag är glad att Jake blev trea. Att sedan själv kunna vinna det sista racet för säsongen är fantastiskt.

I och med söndagens seger avslutar Rosenqvist årets EM-säsong med en svit på 15 raka pallplatser. Totalt under 2015 har 23-åringen beträtt podiet 24 gånger på 33 starter, startat i pole position vid 17 tillfällen, och noterats för snabbaste varv i 13 av de lopp som körts. Rosenqvist övertar därmed säsongsrekorden i Formel 3-EM på samtliga tre områden, och tangerar samtidigt den nuvarande GP2-föraren Raffaele Marciellos rekord på 13 segrar från säsongen 2013.

- Det har varit en grym säsong, och vi kan verkligen vara stolta över det vi åstadkommit, avslutar Rosenqvist. Det har varit ett otroligt viktigt år för mig av många anledningar, så det känns skönt att ha kunnat leverera på en hög nivå. Vi har fortfarande en sak kvar att uträtta i år, så än kan jag inte riktigt slappna av, men EM-titeln var mitt stora mål den här säsongen och det har jag uppnått. Stort tack till alla som hjälpt mig på vägen!

Med EM-säsongen nu till ända återstår bara en sista utmaning för Felix Rosenqvist under 2015; den stora världsfinalen för Formel 3 i Macau, Kina. Rosenqvist återvänder till det prestigefyllda gatloppet som regerande mästare efter sin seger förra året, och kommer att köra en bil anmäld av Prema Powerteam i samarbete med klassiska Theodore Racing – stallet som tog Ayrton Senna till seger i Macau 1983. Rosenqvists bil kommer att bära startnummer ett.

2015 års upplaga av Macau Grand Prix avgörs den 19-22 november.

 

Statistik – Felix Rosenqvist
FIA F3 European Championship 2015

Antal segrar: 13 (tangerat säsongsrekord)
Tvåa: Jake Dennis/Antonio Giovinazzi (6)

Antal pallplatser: 24 (nytt säsongsrekord)
Tvåa: Antonio Giovinazzi (20)

Antal pole positions (bästa kvaltider): 17 (nytt säsongsrekord)
Tvåa: Jake Dennis (6)

Antal snabbaste varv: 13 (nytt säsongsrekord)
Tvåa: Charles Leclerc (6)

 

RESULTAT (TOPP FEM)
Hockenheim (GER) | Deltävling 11/11

Race 1

1: Lance Stroll (CAN/Prema Powerteam)
2: Jake Dennis (GBR/Prema Powerteam)
3: Felix Rosenqvist (SWE/Prema Powerteam)
4: Maximilian Günther (GER/Prema Powerteam)
5: Alexander Sims (GBR/HitechGP)

Race 2

1: Antonio Giovinazzi (ITA/Carlin)
2: Jake Dennis (GBR/Prema Powerteam)
3: Felix Rosenqvist (SWE/Prema Powerteam)
4: Maximilian Günther (GER/Prema Powerteam)
5: Mikkel Jensen (DEN/Mücke Motorsport)

Race 3

1: Felix Rosenqvist (SWE/Prema Powerteam)
2: Alexander Albon (THA/Signature)
3: Antonio Giovinazzi (ITA/Carlin)
4: Alexander Sims (GBR/HitechGP)
5: Callum Ilott (GBR/Carlin)

 

MÄSTERSKAPSTABELL (TOPP FEM)
Efter 11/11 deltävlingar

1: Felix Rosenqvist (SWE/Prema Powerteam), 508 p.
2: Antonio Giovinazzi (ITA/Carlin), 412.5 p.
3: Jake Dennis (GBR/Prema Powerteam), 377 p.
4: Charles Leclerc (MON/Van Amersfoort Racing), 363.5 p.
5: Lance Stroll (CAN/Prema Powerteam), 231 p.