Felix Rosenqvist avslutar med dubbelseger på Hockenheim

HockenheimFelix Rosenqvist avslutade 2013 års upplaga av FIA Formula 3 European Championship med en eftertrycklig dubbelseger vid helgens finaltävlingar på tyska Hockenheim.

Rosenqvist visade direkt sina intentioner inför den stora EM-finalen genom att toppa fredagens fria träning, och fortsatte sedan på samma spår när han kvalade in i första startled till helgens samtliga tre lopp – och samtidigt säkrade pole position till lördagens Race 2. Den 21-årige Mücke Motorsport-föraren kunde sedan i kraft av en bra start kontrollera helgens första race, och vinna med en marginal på 5.9 sekunder före tvåan Raffaele Marciello (Italien). Rosenqvist upprepade därefter sin bedrift även i det efterföljande Race 2, där han alltså förvaltade pole position på bästa tänkbara sätt och vann före en trio av bilar från titelvinnande Prema Powerteam.

I söndagens säsongsavslutande race tog Rosenqvist målflagg som tvåa, bakom den nyblivne europamästaren Marciello, i ett regndrabbat lopp där duon hängde ihop från start till mål och till slut skildes åt av bara två tiondels sekund.

För att definitivt understryka sin fart noterades Rosenqvist – som slutar på andra plats totalt i EM-tabellen (bakom Marciello) – för snabbaste varv i helgens samtliga tre race.

– En riktigt, riktigt bra avslutning på säsongen, säger Felix Rosenqvist. Två segrar, en andraplats och tre snabbaste varv säger förhoppningsvis det mesta om vår fart, och det känns skönt att ha fått visa prov på vår sanna potential en sista gång i EM-sammanhang. Vi lämnar finalen med ett riktigt bra resultat, och vi måste definitivt vara väldigt stolta över vad vi åstadkommit i år. Ett stort grattis till Raffaele för årets EM-titel; han har varit en bra motståndare, och vi har pushat varandra hårt. Sist men inte minst vill jag tacka alla på Mücke Motorsport som varit med och gjort det här till en säsong jag aldrig kommer att glömma, och alla som följt mig hemma i soffan. Jag har fått ett fantastiskt stöd, och det har betytt mycket för mig. Förhoppningsvis har jag betalat tillbaka lite den här helgen!

Felix Rosenqvists facit för EM-säsongen 2013 inkluderar totalt 10 segrar, 18 pallplatser, fyra pole positions och 10 snabbaste varv. Värnamo-sonen avslutar året mer än 100 poäng före totaltrean Alex Lynn (Storbritannien). Utöver framgångarna i europamästerskapet har Rosenqvist under 2013 också hunnit med att köra hem en andra seger i det fristående storloppet Masters of Formula 3. Som en del av prispaketet i F3-EM kommer Rosenqvist under hösten bland annat att få testa en World Series by Renault-bil i Spanien.