• söndag , 23 september 2018

Felix Rosenqvist avkörd under tuff helg i USA

Felix Rosenqvist, Barber M.Park (3)

Felix Rosenqvist såg ut att vara på väg mot ett bra resultat i säsongens tredje deltävling för den amerikanska formelbilsserien Indy Lights, men fick se sina chanser grusade efter att ha blivit påkörd när han låg på tredje plats.

Rosenqvist gick in i helgens tävlingar på snabba Barber Motorsports Park som trea i Indy Lights-tabellen, och med förhoppningar om avancemang på en bana där han under försäsongens officiella tester slog till med näst bästa tid.

Helgen utvecklades dock inte som 24-åringen hade hoppats. Rosenqvist fick sin bästa varvtid i lördagens kval struken sedan domarna ansett att han hindrat puertoricanen Félix Serrallés på ett flygande varv, och Rosenqvist tvingades starta båda helgens två race från sjätte plats.

I det inledande loppet gjorde smålänningen dock en kanonstart, och kunde via en avancerad manöver på yttern runda inte färre än tre av sina framförvarande konkurrenter i en enda sväng. Rosenqvist låg därmed trea under öppningsfasen av loppet, men förlorade alla chanser att nå ett framskjutet resultat när Santiago Urrutia (Uruguay) ett par varv senare körde in i svenskens Belardi Auto Racing-bil bakifrån och förpassade Rosenqvist till sandfållan med ett punkterat bakdäck.

Rosenqvist kunde så småningom ta sig tillbaka till depån och fullföljde också loppet, i vilket han demonstrerade sin fart genom att noteras för näst snabbaste varv på sin väg mot 14:e plats.

I söndagens avslutande Race 2 blev Rosenqvist sedan åtta, två placeringar framför teamkollegan Zach Veach.

- Tyvärr inte vad vi hade hoppats på, säger Felix Rosenqvist. Det har varit en ganska tung helg, och påkörningen i det första loppet kostade oss väldigt många viktiga poäng. Jag vet ärligt talat inte vad Santiago (Urrutia) tänkte på i den manövern, för han hade aldrig klarat kurvan om inte jag hade varit där. I det andra loppet hade vi inte riktigt farten, och vi har en del att jobba på till nästa race. Jag är dock helt övertygad om att vi har vad som krävs för att vara med och slåss i toppen, och vi kommer att göra allt vi kan för att komma tillbaka dit så snart som möjligt.

Rosenqvist ligger nu på sjunde plats i den sammanlagda Indy Lights-tabellen, som näst bäst placerade rookie. Nästa deltävling körs på klassisk amerikansk racingmark, när mästerskapet når Indianapolis Motor Speedway den 12-14 maj. Fältet kommer då att tävla på en reviderad version av den banslinga som stod värd för USAs Grand Prix för Formel 1 mellan åren 2000-2007.

Allra närmast på agendan för Felix Rosenqvists del står emellertid säsongens andra deltävling i Blancpain GT Series Sprint Cup, som körs på brittiska Brands Hatch den 7-8 maj.

 

RESULTAT

Indy Lights | Barber Motorsports Park (Alabama, USA)

Race 2

1: Santiago Urrutia (URU)
2: Ed Jones (UAE)
3: Dean Stoneman (GBR)
4: RC Enerson (USA)
5: Shelby Blackstock (USA)

8: Felix Rosenqvist (SWE)

Race 1

1: Ed Jones (UAE)
2: Félix Serrallés (PRI)
3: Zach Veach (USA)
4: Shelby Blackstock (USA)
5: Zachary Claman DeMelo (CAN)

14: Felix Rosenqvist (SWE)

 

MÄSTERSKAPSTABELL
Indy Lights | Efter 5 av 18 race

1: Ed Jones (UAE), 108 p.
2: Kyle Kaiser (USA), 102 p.
3: Félix Serrallés (PRI), 94 p.
4: Santiago Urrutia (URU), 89 p.
5: RC Enerson (USA), 82 p.

7: Felix Rosenqvist (SWE), 73 p.

Liknande inlägg