• måndag , 24 september 2018

Felix i frenetisk kamp om pole – topp tre på samma tiondel

Algarve-24Felix var inblandad i en stenhård kamp om pole position när kvalet till morgondagens andra FA1-race avgjordes i Algarve på lördagsmorgonen, i ett pass där topp tre ännu en gång stod i en klass för sig själva och till slut skildes åt av mindre än en tiondels sekund.

I något svalare temperaturer än under det första tidskvalet igår eftermiddag lyckades fältet klämma ut två flygande varv ur de sköra Michelin-däcken, och Felix var den förste av toppförarna att ge sig ut på banan.

Han lade direkt beslag på förstaplatsen en dryg sekund före Team Germanys Sebastian Balthasar, och kunde med tiden 1m32.289s samtidigt putsa till gårdagens snabbaste notering (satt av Team Italys Mirko Bortolotti) med fyra tiondelar.

Bortolotti gav sig in i matchen ett par minuter senare, och fullföljde sitt första flygande varv en hisnande tusendel långsammare än Felix; kampen om pole var igång på allvar.

På sitt andra försök lyckades italienaren hitta ytterligare ett par hundradelar, och övertog förstaplatsen blott 0.085s före Felix och Team Sweden.

Nigel Melker (Team Netherlands) kunde sedan även han klämma sig förbi Felix, men fick nöja sig med andra plats - en tusendel bakom Bortolotti!

Felix satte passets absolut snabbaste tider i såväl första som andra sektorn, men förlorade sedan en avgörande tiondel i Sektor 3 – där han fortsatte att lida av de oförklarliga problemen med temporär effektförlust som under helgens lopp har kompromissat Team Sweden-satsningen över ett krön i den sista kurvan. Utgången i kvalet innebär att Felix kommer att starta morgondagens 45-minutersrace från ruta tre.

Helgens första race – som sträcker sig över 30 minuter - äger rum senare i eftermiddag (också då med Felix på tredje plats på gridden).

FELIX:

- Vi har gjort en del framsteg under natten, och det var definitivt rätt att köra två flygande varv – vilket vi inte gjorde igår. Vi kunde ha tagit pole idag om jag hade fått till mitt varv lite bättre; jag gjorde ett par misstag här och där, och vi förlorade den där sista tiondelen över krönet i den sista kurvan. Vi var lila (snabbast av alla) i både Sektor 1 och Sektor 2, så farten finns definitivt där – även om jag förstås gärna hade tagit en plats i första startled när det var så jämnt. Nu är det fullt fokus på det första racet som gäller – det kommer att bli en helt ny erfarenhet för mig, och även för teamet. Jag är redo att ta striden med Mirko och Nigel.

RESULTAT

Skärmklipp

 

FA1 Portimão:

 

Liknande inlägg