Felix: första kvalet ”inte perfekt”

gal19Felix valde en långsiktig strategi i det första av veckans två tidskval i Macau, och fick nöja sig med en preliminär niondeplats på gridden till lördagens Kvalificeringsrace efter att ha genomfört hela passet på gamla däck.

Tävlingsupplägget i Macau innebär att startuppställningen till Kvalificeringsracet baseras på den sammantagna utgången i två separata tidskval. Varje förares bästa varvtid i endera av de två kvalen – alltså oavsett om den noterats i det första eller andra – används för att formera gridden till lördagens ”förfinal” (som i sin tur avgör startuppställningen till söndagens huvudrace).

Mot bakgrund av detta - och de restriktioner kring användningen av däck som tillämpas under helgen - valde Felix och Mücke Motorsport att spara på den begränsade tillgången av nytt Yokohama-gummi till morgondagens andra kval, då banans greppnivå förväntas öka.

Felix noterades för nionde bästa tid i det 28 bilar starka startfältet, före årets europamästare Esteban Ocon (10:a), och var strax över sekunden långsammare än Tom Blomqvist som preliminärt lade beslag på pole position till Kvalificeringsracet före Carlin-kollegan Antonio Giovinazzi.

Ocon, och den blivande F1-föraren Max Verstappen, har tilldelats vardera två platsers nedflyttning på gridden till lördagens Kvalificeringsrace för att ha missat en viktkontroll under förmiddagens fria träning.

Morgondagens program speglar det som varit på agendan under torsdagen, med fri träning följt av helgens andra tidskval.

FELIX:

Inte ett perfekt pass för vår del, men med tanke på vår strategi kunde det definitivt ha varit värre. Banan kommer med stor sannolikhet att vara i bättre skick i morgon, och vi vill ha så fräscha däck som möjligt då. Vi experimenterade också en hel del med olika inställningar i det här passet, och jag känner mig helt säker på att vi har ganska mycket mer att ge. Vi har dock fortfarande en del kvar att jobba på vad gäller vår set-up, och bilen känns inte riktigt så välbalanserad som jag skulle vilja. Vi får en mer rättvisande bild av vart vi står i morgon, men jag är optimistisk inför resten av helgen.

RESULTAT 

Results-Q1