• måndag , 24 september 2018

Dubbelseger och maximal poängskörd för Rosenqvist

gal57Felix Rosenqvist slog tillbaka i kampen om EM-titeln i Formel 3 när han körde hem maximala 75 poäng och vann två gånger om vid helgens tävlingar för FIA Formula 3 European Championship på nederländska Zandvoort.

Rosenqvist visade att formen på den holländska banan – där han tidigare i somras vann storloppet Masters of Formula 3 för andra gången – håller i sig, genom att eftertryckligt köra till sig två pole positions redan i fredagens kval; den ena med en marginal på mer än fyra tiondelar.

Den 21-årige Värnamo-föraren körde därefter in som tvåa i helgens inledande race – där han ändå tilldelades maximala 25 poäng bakom ryske Daniil Kvyat (som trots deltagande i majoriteten av årets EM-deltävlingar officiellt klassas som gästförare) – och omvandlade sedan pole position till seger i såväl det andra som tredje och avslutande loppet.

Rosenqvist underströk sin fart under helgen genom att också noteras för snabbaste varv i två av de tre racen – och genom att radera ut sitt eget banrekord från 2012.

Rosenqvists insats i Nederländerna innebär att han nu har reducerat avståndet till mästerskapsledande Raffaele Marciello (Italien) från 72.5 till bara 9.5 poäng, med 150 poäng kvar att köra om under säsongens två avslutande och direkt avgörande deltävlingar. Marciello och Rosenqvist har i sin tur öppnat upp en lucka på mer än 120 poäng ner till tredjeplacerade Alex Lynn.

– En helt otrolig helg, säger Felix Rosenqvist. Jag hade inte räknat med att åka härifrån mindre än tio poäng från mästerskapsledning, och nu är vi definitivt med i matchen på allvar igen. Vi har tagit maximalt med poäng, vunnit två av tre race, varit snabbast i kvalet och dessutom noterat två snabbaste varv och ett nytt banrekord – det hade kunnat vara sämre! Ett stort tack till teamet som har gjort ett otroligt bra jobb den här helgen. Nu gäller det att fokusera stenhårt på de sista två deltävlingarna och försöka att bibehålla den här formen även i Italien och Tyskland.

Säsongens näst sista deltävling för FIA Formula 3 European Championship avgörs på italienska Vallelunga – en helt ny bekantskap för Felix Rosenqvist – den 11-13 oktober. Finalen äger rum på Hockenheim i södra Tyskland en vecka senare.

Liknande inlägg