Dominant dubbelseger för Rosenqvist och Sverige på Monza

Felix Rosenqvist, Monza 2Felix Rosenqvist dominerade helgens tävlingar för det nya formelbilsmästerskapet FA1 på italienska Monza, när han körde hem en spektakulär dubbelseger för Team Sweden och satte tempot från första till sista stund.

Rosenqvist lade beslag på förstaplatsen i resultatlistan redan i fredagens fria träning, och fortsatte sedan på den inslagna vägen under det efterföljande tidskvalet – där han på självaste nationaldagen slog till med Team Swedens första pole position. I helgens inledande race var 22-åringen ostoppbar, och vann ohotat före GP2-meriterade Nigel Melker och den förre F2-mästaren Mirko Bortolotti (som båda, till skillnad från inhoppande Rosenqvist, genomför fullständiga säsonger i FA1).

I söndagens 45 minuter långa finalheat stod Rosenqvist sedan för en sensationell upphämtning. En snurrning i loppets inledning innebar att landslagschauffören föll kraftigt genom fältet, men efter en frenetisk jakt – där han tidvis var uppemot två sekunder per varv snabbare än någon annan – lyckades Värnamo-sonen slå sig upp i ledning; och vann med en marginal på hela 13 sekunder över Melker.

För att definitivt understryka sin fart noterades Rosenqvist för snabbaste varv i båda helgens race, med ett fartmässigt övertag på nästan en sekund över sina konkurrenter. Segrarna på Monza markerar de första någonsin för Team Sweden i FA1.

- En fantastisk helg, och väldigt roligt att få representera Sverige på det här sättet, säger Felix Rosenqvist. Teamet har gjort ett grymt jobb och bilen har varit en dröm att köra hela helgen. Jag kände redan på den fria träningen att vi skulle bli svårslagna; balansen fanns där direkt, och jag kunde jobba på min körning istället för att jaga rätt inställningar. Det är precis så det ska vara, och det är också då man vinner. Det är skönt att få visa vart vi står när allting flyter på – och det andra racet var extra minnesvärt! Ett stort tack till teamet och alla andra som gjort det här möjligt.

Ett sammandrag från helgens tävlingar kommer att visas på MotorsTV tisdagen den 17 juni kl. 20.20.

För mer information om FA1, se www.acceleration14.com.